După cum spun cei de la BBC, “ar fi foarte uşor să râdem de Chris Nsamba, fondatorul Programului African de Cercetare Spaţială”, atâta vreme cât între avionul construit în propria grădină şi laboratoarele de cercetare din ţările civilizate nu prea există termen de comparaţie.
Cu toate astea, visul de a vedea primul astronaut ugandez în spaţiu e mai puternic decât hăul tehnologic. Centrul de cercetare fondat de Nsamba e amplasat în propria curte, unde, alături de voluntari pasionaţi de călătorii spaţiale, va încerca să construiască prima navetă spaţială made in Africa. Pentru moment, pregătirile se rezumă la realizarea unui avion pe care să-şi testeze abilităţile inginereşti pe care speră să şi le pună în aplicare la marele proiect. Aeronava nu are deocamdată nici motor, acesta fiind înlocuit provizoriu de un maldăr de cărămizi, pentru a simula greutatea vehiculului, iar în momentul când reporterii BBC au fost în “vizită de lucru”, inginerii lucrau de zor la fuselaj cu şmirghelul şi pensulele cu vopsea. Acesta va fi primul avion conceput şi construit în Uganda.
Cum această ţară nu se numără printre jucătorii de categorie grea ai odiseelor spaţiale, Nsamba va trebui să administreze şi să rezolve o mulţime de probleme. În Uganda, de pildă, nu există niciun organism care poate certifica abilitatea potenţialilor cosmonauţi de a pleca în cosmos, ceea ce însemnă că Nsamba va trebui să se ocupe şi de aceste teste, bazându-se pe cunoştinţele sale dobândite ca student la astronomie. De asemenea, simularea lipsei de gravitaţie va reprezenta o altă provocare, pe care cercetătorul speră să o rezolve simplu: “Am comandat un motor cu propulsie şi plănuiesc să construiesc un tunel, unde să pun motorul la un capăt. Iar când vom introduce acolo prima personaă, aceasta va pluti într-un mod similar cum ar face-o în spaţiu,” explică el pentru BBC.
Deşi planurile ugandeze pentru cucerirea spaţiului pot părea o fantezie, locuitorii ţării sunt foarte optimişti, iar recenta numire a ugandezului Kwatsi Alibaruho drept primul director de culoare al programului de zbor din cadrul NASA e un factor motivaţional foarte puternic.
Sursa şi foto: BBC