O urgenţă: Toalete portabile pentru Everest

1

O organizaţie pentru protecţia mediului cere autorităţilor din Nepal să instaleze toalete portabile în Everest, pentru ca alpiniştii să nu mai murdărească cel mai înalt vârf din lume (8848 metri), deja poluat din cauza cantităţilor mari de deşeuri, informează AFP.

“Dejecţiile sunt într-adevăr o problemă. Părerea mea este că dacă am beneficia de toalete portabile, aceastea ar fi folosite”, a declarat un responsabil al asociaţiei Eco Himal, Phinjo Sherpa, care a menţionat că sunt membri ai expediţiilor care îşi aduc toatele portabile cu ei, însă de cele mai multe ori ei nu au altă opţiune decât să-şi facă nevoile în zăpadă.

Vârful Everest, situat în Munţii Himalaya, este extrem de poluat de deşeurile lăsate de alpinişti. În fiecare an au loc acţiuni de ecologizare pe acest munte. Eco Everest Expedition, un colectiv de asociaţii nepaleze care lucrează pentru ecologizarea muntelui, a adunat peste 13 tone de deşeuri, 400 kilograme de dejecţii şi patru cadavre începând din 2008, însă pe munte au mai rămas 10 tone de deşeuri.

Peste 4.000 de alpinişti au urcat pe Everest după Edmond Hillary şi Tenzing Norgay, care au atins pentru prima dată acest vârf în 1953, şi au generat tone de deşeuri, vârful fiind cunoscut sub numele de “cea mai înaltă groapă de gunoi a lumii”.

Potrivit lui Phinjo Sherpa, proiectul toaletelor va fi discutat cu Guvernul nepalez în cadrul unui proiect mai amplu privind ecologizarea marilor vârfuri muntoase din regiune.

Ideea nu este însă împărtăşită în unanimitate de lumea alpinismului. “Gheaţa se deplasează mult în timpul anului. Dacă am construi toalete…, gheaţa s-ar mişca şi structura ar fi distrusă”, a apreciat Wangchhu Sherpa, preşedintele Everest Summiteers Association.

Alpiniştii care doresc să escaladeze Everestul trebuie să depună o garanţie de 4.000 de dolari, care le este returnată dacă la întoarcere îşi aduc şi deşeurile. Potrivit Eco Himal, sunt rare cazurile în care sunt constatate infracţiunile.

Sursa: Mediafax

Foto: Operaţiune de curăţare a Vârfului Everest, Savingmounteverest.com


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger