O tremie din mâncarea lumii merge la gunoi

5

În fiecare an sunt irosite mai mult de un miliard de tone de mâncare, anunţă un studiu realizat de Naţiunile Unite. În condiţiile în care foamea este o problemă cât se poate de actuală pentru mare parte din populaţia globului, acest management de resurse extrem de deficitar ar trebui să conducă la o regândire radicală a felului în care consumăm şi împărţim mâncarea. Iar schimbarea nu începe întotdeauna de sus în jos, poate începe chiar din frigiderele noastre.

 

 

O treime din cantitatea totală de hrană produsă pentru consum uman ajunge invariabil în tomberoane, potrivit statisticii realizate de Institutul Suedez pentru Alimentaţie şi Biotehnologie. Acelaşi studiu recomandă ţărilor dezvoltate să-şi îmbunătăţească sistemele de producţie şi distribuţie, pentru a reduce această risipă iraţională. De asemenea, o altă sugestie priveşte ţările industrializate, care ar trebui să renunţe la obiceiul aruncării mâncării.

Printre cele mai importante descoperiri ale acestui studiu se numără fapul că ţările bogate irosesc o cantitate impresionantă de mâncare, egală cu producţia totală de hrană din reţeaua Africii sub-sahariene: 222 de milioane de tone. Într-un singur an. Cele mai frecvent aruncate produse sunt fructele şi legumele.

În medie, fiecare consumator din Europa şi America de Nord aruncă anual la gunoi aproximativ 100 kg de mâncare, mare parte dintre ele ele reprezentând produse perfect comestibile. De cealaltă parte a balanţei, un consumator din Africa sub-sahariană şi din Asia, aruncă anual doar 6-11 kg de hrană.

Unul dintre factorii care participă la accelerarea acestei risipe este, potrivit cercetătorilor, politica de marketing a multor companii, promoţiile de tipul “La un produs cumpărat, primeşti unul gratis” intensificând pierderile.

Sursa: BBC

Foto: Shutterstock.com

 

 

Tags:5 comentarii

 1. In Romania nu stiu cat se arunca, pentru ca nu am cautat. Dar in tarile bogate, cosurile de gunoi sunt pline cu produse perfect comestibile. La piete se arunca fructele si legumele cu foarte mici vanatai, dar care pot fi mancate fara nicio problema. Iar supermarketurile arunca produsele expirate in tomberoanele lor. Asa ca daca te duci la miez de noapte si verifici aceste tomberoane ai placerea de a gasi o gramaaada de produse ce pot fi inca consumate. Plus painea cea de toate zilele, care se arunca cand se intaraste.

  Poti manca doar din gunoaie, fara sa cumperi nimic si nu vei avea nevoie de nimic. Partea mai trista e ca unele supermarketuri au inceput atunci cand isi arunca produsele sa le gaureasca si sa le strice intentionat pentru a nu mai putea fi luate de cei care fac acest lucru…

  Cunosc multi oameni care traiesc fara bani si care traiesc numai din “reciclat”

 2. “…De cealaltă parte a balanţei, un consumator din Africa sub-sahariană şi din Asia, aruncă anual doar 6-11 kg de hrană…” Afirmatia este cât se poate de irealista, tinând cont de faptul ca absenta de structruri de transport si de conservare provoca pierderi enorme chiar de la sursa. Asa cum se scrie aici :

  http://www.planetoscope.com/agriculture-alimentation/542-Cout-du-gaspillage-alimentaire-aux-Etats-Unis-en-euros-.html

  “…Dans les pays les plus pauvres, une très grandes quantité de nourriture est perdue avant même d’avoir pu être consommée. En fonction du type de culture, de 15 à 35% des produits alimentaires sont perdus directement dans le champ. 10 à 15% supplémentaires sont perdus au cours de leur transformation, du transport et du stockage…”

  • Mihai TĂNASE on

   Stiam de “fregan” sau “frigan” de la englezescul “freeganism”. Sau de “Containerdykning”.

 3. Pingback: VIDEO Oameni care trăiesc din gunoaie | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger