O treime din companiile petroliere din SUA riscă să intre în faliment. Arabia Saudită și Rusia anunță un acord istoric pe piața petrolului

0

Circa o treime din producătorii de petrol riscă să intre în faliment anul acesta, prețurile scăzute la petrol blocaându-le accesul la bani și capacitatea de a-și reduce datoriile, arată un studiu al firmei de audit și consultanță Deloitte, citat de Reuters. Aceasta a analizat 500 de companii din industria petrolului și a gazelor naturale din SUA, dintre care aproximativ 175 sunt amenințate cu falimentul, având împreună datorii de peste 150 de miliarde de dolari.

Chiar dacă 95% dintre companiile petroliere pot produce țiței cu mai puțin de 15 dolari pe baril (un baril însemnând 160 de litri), ceea ce reflectă economisirile și progresele tehnologice făcute de la mijlocul lui 2014, când doar 65% dintre producători reușeau această performanță, acest lucru nu este suficient pentru unii, susține Deloitte. Producătorii se află pe punctul de a face noi reduceri bugetare anul acesta, pentru a doua oară, 2016 urmând să fie un an cu decizii grele pentru industrie.

„Am putea asista la falimente dincolo de nivelul Marii Crize (din 1929-1933), companiile chinuindu-se să-și păstreze solvabilitatea”, a spus John England, vicepreședintele Deloitte. Prețul petrolului a scăzut constant în ultimii ani, ajungând astăzi la 29 de dolari pe barilul de țiței (petrol brut). Prețul a coborât sub 30 de dolari pentru prima dată în peste un deceniu, după ce la mijlocul anului 2014 se afla la 115 dolari pe baril. În ultimele 16 luni, 60 de companii producătoare de petrol și de gaze naturale au intrat în faliment, iar numărul lor s-ar putea dubla dacă prețul petrolului rămâne la fel. Cel mai mare risc îl prezintă companiile care au făcut împrumuturi și au adunat un volum mare de datorii.

„Nu există nicio soluție care să se aplice întregii industrii; de fapt, peisajul n-a fost niciodată atât de complicat”, spune Andrew Slaughter, diectorul executiv al Centrului pentru Soluții Energetice al Deloitte. „Fiecare companie trebuie să ia în calcul un set unic și propriu de factori, de la probleme specifice fiecărei regiuni de producție și proprietăți, la diferite circumstanțe financiare. Păstrarea solvabilității necesită același nivel de perseverență, gândire inovativă și creativitate pe care l-au implicat progresele tehnologice ce au condus la boomul stocului (de petrol) din ultimii ani”.

Preţul petrolului a crescut la 35,55 dolari pe baril în urma informaţiei privind întâlnirea secretă, dar avansul s-a redus ulterior iar cotaţia a revenit sub 34 de dolari pe baril, după ce aşteptările privind un acord imediat s-au temperat. Faptul că producţia Arabiei Saudite şi Rusiei, cei mai mari producători şi exportatori la nivel global, este aproape de maxime record face mai dificil un potenţial acord, întrucât Iranul produce cu cel puţin 1 milion de barili pe zi sub capacitate.

Iran s-a angajat să majoreze semnificativ producţia în următoarele luni, pentru a recupera din cota de piaţă pierdută după ani de sancţiuni internaţionale, sancțiuni care au fost ridicate în ianuarie, în urma unui acord cu marile puteri privind programul nuclear iranian. Irak a anunţat în trecut că vrea să-şi majoreze producţia în acest an, dar în ianuarie şi-a schimbat poziţia şi a informat că este dispus să scadă livrările, dacă se ajunge la un acord care să implice toate ţările din OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol) şi din afara organizaţiei.

Acum două zile, cei mai mari producători de petrol din lume, Arabia Saudită și Rusia, au convenit, într-un acord istoric discutat cu ușile închise, să înghețe producția de petrol, aflată aproape de maxime record, la nivelul din ianuarie, scrie Mediafax, dar au afirmat că înţelegerea este condiţionată de intrarea în acest acord şi a altor state. Acordul, discutat în secret în Doha, include Qatar şi Venezuela, urmând să aibă loc discuții cu Iran și Irak. Este vorba de prima mișcare coordonată a celor mai mari producători de petrol din lume în semn de răspuns la o criză care a lovit economii, piețe și companii.

„Motivul pentru care am convenit o potenţială îngheţare a producţiei este simplu: este începutul unui proces pe care îl vom evalua în următoarele luni şi vom decide dacă avem nevoie de alţi paşi pentru a stabiliza şi îmbunătăţi piaţa”, a spus ministrul saudit responsabil de industria petrolieră, Ali al-Naimi. „Nu vrem variaţii semnificative ale preţurilor sau reducerea livrărilor, vrem să acoperim cererea şi un preţ stabil al petrolului”.

Industria petrolului nu este singura din sectorul combustibililor fosili care este amenințată de criză în State Unite. Cărbunele, cea mai mare sursă de poluare climatică, a înregistrat la rândul său un declin în ultimii ani. Utilizarea lui a scăzut anul trecut până la 34% (de la 39% în 2014) în industria electricităţii de peste ocean, odată cu falimentarea unor companii miniere şi a închiderii unor uzine alimentate de combustibili fosili, aceste schimbări urmând să fie permanente. Este vorba de cea mai mare scădere înregistrată din 1949 încoace.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger