Medicii din Belgia, ţară unde eutanasia în rândul oamenilor a fost legalizată în anul 2002, au decis să-i acorde unei tinere de 24 de ani dreptul la eutanasiere, deşi aceasta nu suferea de nicio boală gravă sau în stadiu terminal, aşa cum prevede legislaţia – cel puţin teoretic. În urma solicitării, motivată de recurenţa gândurilor suicidare, tânăra va primi o injecţie letală, într-un mediu controlat.
Femeia, pe care presa belgiană a prezentat-o sub numele de Laura, mărturiseşte că, încă din copilărie, a fost bântuită de gânduri suicidare, iar până la 21 de ani, când a devenit pacienta unei instituţii psihiatrice, a avut câteva tentative de a-şi lua viaţa. “Pentru mine, moartea nu este o opţiune. Dacă aş fi avut de ales, aş alege o viaţă suportabilă, însă eu am făcut tot posibilul şi am eşuat,” spune tânăra.
În Belgia, a doua ţară din lume care a legalizat eutanasia, după Olanda, legislaţia le permite medicilor să-i ajute pe pacienţi, la cererea acestora, uşurându-le suferinţa cu injecţii letale. Cel puţin pe hârtie, acest lucru este posibil doar în cazul pacienţilor a căror boală se află în stadiu terminal sau care suferă de dureri insuportabile. Cu toate acestea, în ultimii ani, statisticile arată că a crescut numărul persoanelor care, deşi nu suferă de astfel de boli, solicită, uneori cu succes, să fie eutanasiate, invocând probleme de sănătate mintală. Eutanasierea pe motive psihologice presupune ca un medic psihiatru să confirme în scris faptul că pacientul / pacienta care solicită eutanasia experimentează o suferinţă psihică accentuată, care nu poate fi rezolvată pe nicio cale care să i se pară acceptabilă.
Din cele peste o mie de persoane care au parte în Belgia de sinucidere asistată pe durata unui an, statisticile arată că circa 50-60 de cazuri sunt ale unor persoane cu suferinţe psihice. Alte cazuri similare au fost ale unei femei de 64 de ani, Godelieva De Troyer, care, deşi era sănătoasă din punct de vedere fizic, suferea de depresie, şi ale unei alte femei, de 44 de ani, care a cerut injecţia letală în urma unor suferinţe psihice provocate de psihiatrul care o trata de anorexie şi care a abuzat-o sexual. În Belgia, nu a fost înregistrat în cei 13 ani de când există legislaţia pro-eutanasie, niciun proces legat de abuz în virtutea acestei legi.
Sinuciderea asistată este o problemă controversată, chiar şi în ţările unde este permisă prin lege. Carine Brochier, de la European Institute of Bioethics din Bruxelles, este de părere că prea mulţi oameni mor ca urmare a acestei legi. “Eutanasia nu este răspunsul pentru toată suferinţa umană. Trebuie să creăm paliative mai bune pentru aceşti oameni,” este de părere Brochier. Numărul persoanelor care aleg să-şi pună capăt zilele sub observaţia medicilor a crescut în ultimii ani, astfel încât, dacă în 2012, s-au înregistrat în Belgia 1.432 de astfel de cazuri, în 2013 numărul lor a crescut la 1.807. Deşi anul trecut majoritatea persoanelor care au solicitat eutanasie aveau peste 70 de ani, procentul tinerilor fără probleme de sănătate fizică, dar care invocă depresia şi suferinţa psihică drept fundament al deciziei de a-şi încheia viaţa voluntar este în creştere.
În 2013, Senatul belgian a aprobat şi eutanasia în cazul copiilor, cea mai liberală lege aprobată vreodată în lume, după cum notează publicaţia Tempi, mai ales pentru că nu impune o limită de vârstă minimă. Astfel, şi un copil de cinci ani poate solicita să fie eutanasiat, dacă se dovedeşte că suferă de o boală insuportabilă din punct de vedere fizic, dacă este într-o fază terminală a unei boli incurabile, dacă părinţii săi sunt de acord şi dacă o evaluare psihiatrică atestă că minorul are discernământul necesar pentru a face solicitarea privind eutanasierea.
În acest moment, eutanasia este legală în Olanda, Belgia, Columbia, Luxemburg şi mai multe state americane, printre care New Mexico.
Surse: Newsweek, Lifesitenews
Puteţi citi şi:
Cel mai bătrân atlet belgian a dat o mare petrecere, înainte să fie eutanasiat
8 comentarii
Cred că persoanele lipsite de discernământ, bolnavi psihici sau copii care nu au calitatea juridică să decidă pentru ele, nu au dreptul să ceară eutanaierea, precum nu au dreptul să dispună de multe alte lucruri în legătură cu viaţa lor, iar cei care acceptă să facă această eutsnasiere sunt nişte criminali care îşi trăiesc imboldurile liniştiţi, protejaţi de lege. În alte legislaţii, asemenea persoane sunt protejate suplimentar prin lege de abuzuri!
Corectură: eutanasiere x2; Ultima propoziţie se referă la persoanele cu handicap psihic şi la copii, adică dependende juridic de tutori.
Eu nu inteleg cum de puteti spune ca o persoana sanatoasa a primit permisiunea sa fie eutanasiata, din moment ce imediat aflam ca este diagnosticata cu depresie. Ar fi interesant sa stiti ca depresia este un diagnostic medical si persoana respectiva nu este “sanatoasa”. Iar dupa anumite criterii depresia este chiar o boala grava.
În primul rând, nu este specificat nicăieri că această persoană este diagnosticată cu depresie. În al doilea rând, am folosit termenul “sănătoasă”, după cum arată şi corpul ştirii, cu referire la sănătatea fizică, singura luată în calcul în elaborarea legii existente în Belgia. Despre depresia ca diagnostic am publicat numeroase materiale pe TOTB, însă în cazul de faţă sănătatea referă strict la cea vizată de legile eutanasiei.
Haideti sa o luam de la inceput. A fi pacient intr-o institutie psihiatrica vine ca urmare a unui diagnostic medical, in cazul de fata cel de depresie. Faptul ca nu va este clar acest aspect denota o superficialitate in felul in care vedeti problema. Apoi sanatatea nu este raportata doar la lipsa simptomelor fizice, va puteti informa foarte simplu citind definitia care este deocamdata etalonul in ceea ce priveste conceptul de sanatate mintala. Organizatia Mondiala a Sanatatii spune asa Mental health is defined as a state of well-being in which every individual realizes his or her own potential, can cope with the normal stresses of life, can work productively and fruitfully, and is able to make a contribution to her or his community.
Imi pare rau ca e nevoie sa dezbatem pe ceva ce ar trebui sa fie de la sine inteles, anume faptul ca nu exista sanatate fara sanatate mintala.
Are dreptate Adrian, titlul articolului te induce in eroare. Nu este in stilul TOTB un asemena titlu…
mi se pare foarte normal sa ai optiunea asta. Sper sa ajunga si pe aici
inca o traducere incompleta. Stirile belgiene spun ca isi doreste moartea de la gradinita, ca este supraveghiata psihiatric continuu de ani de zile, ca e lasata sa doarma acasa doar temporar, antecedente de automutilare si ca singura ei raza de speranta e moartea. http://www.rtbf.be/info/societe/detail_laura-24-ans-mal-dans-sa-peau-depuis-toujours-a-demande-l-euthanasie?id=9014298
Sincer, eu prefer sa o stiu ca moare in conditii umane si ca nu se arunca de pe un bloc socand si distrugand alti zeci de oameni ce pot sa o vada. Ii apreciez gestul de a fi social echitabila si de a nu isi trage un rateu de glontz in gat pentru ca nu are permis port arma.
Citat: “souffrance physique et/ou psychique est constante, insupportable et inapaisable”.
Le médecin qui prend la responsabilité de l’euthanasie doit demander l’avis positif de deux autres médecins, quand le décès ne doit pas intervenir à brève échéance.
Evident ca noi oamenii, societatea, avem probleme de acceptare a limitelor medicale dar si a deciziei altei persoane. Ca se sinucide e decizia ei. Ca vrea sa o faca asistat pt a nu implica experiente dure pt cei din jur (familie, dar si medic, echipa medicala ce strange cadavrul bucati de pe astfalt sau din lac, inmormantare, acte, ancheta politiei etc) imi denota ca e lucida si nu e o toana de moment.