O tânără de 16 ani a inventat o metodă rapidă de depistare a Ebolei

0

Olivia Hallisey, o elevă de 16 ani din SUA, a câștigat Târgul de Știință Google cu un proiect pentru un test rapid, iefin și stabil de depistare a virusului Ebola, scrie msn.com, acesta oferind rezultate ușor de citit în faze timpurii ale infecției. Fata spune că metodele actuale de depistare sunt complicate și scumpe, necesită răcire continuă de la fabricare până la folosire și oferă un diagnostic chiar și în 12 ore, însă testul ei ar depista cu precizie anticporii virusului, în funcție de schimbările de culoare, în 30 de minute, înainte ca un individ să prezinte simptome și să devină infecțios.

Deși adolescenta nu a reușit să-și testeze invenția pe pacienţi infestaţi, ea a arătat că poate detecta o proteină din virus. Metoda ei foloseşte componente tipice unui test Ebola, care conţine anticorpi (indicatorii folosiţi de sistemul imunitar pentru a identifica virusurile şi bacteriile drept invadatori) şi substanţe chimice care schimbă culoarea dacă anticorpii se ataşează de proteinele de Ebola din mostra prelevată. Inovaţia fetei constă în faptul că, pentru a face testul stabil, ea a folosit fibre de mătase cu care a stabilizat substanţele chimice pe un carton subţire, astfel încât acestea să poată sta la temperatura camerei până la trei săptămâni şi să-şi păstreze eficienţa. În alte cuvinte, nu este nevoie de răcire ca în cazul testelor actuale.

Hallisey a folosit apoi aceste substanţe chimice stabilizate cu mătase pentru a proiecta un test din hârtie ce necesită doar o mostră de ser (partea din sânge care rămâne după îndepărtarea globulelor roşii) şi apă. Cele trei chimicale folosite pentru depistarea anticorpilor ataşaţi de proteinele virusului sunt adăugate apoi în colţuri separate ale bucăţii de hârtie, iar anticorpii anti-Ebola sunt plasaţi în centru. Mostra de ser este introdusă în colţul rămas deschis. Apoi, una câte una, substanţele chimice sunt înecate în apă, plutind spre centrul hârtiei. Substanţele chimice, serul şi apa se combină într-o ordine şi într-un timp adecvate pentru a oferi un rezultat pozitiv sau negativ privind prezenţa proteinelor de Ebola.

Detectarea timpurile a unei infecţii cu acest virus este vitală pentru pacienţi. Cu cât tratamentul începe mai devreme, cu atât au şanse mai mari de supravieţuire. Adolescenta spune că testul ei mai poate fi adaptat şi pentru despistarea HIV-ului şi a virusurilor din spatele febrei Dengue şi a celei galbene, a bolii Lyme, cauzată de muşcăturile de căpuşă şi chiar şi a anumitor tipuri de cancere.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger