O tânără a fost criogenată cu banii strânși într-o campanie online

2

Ultima dorință a lui Kim Suozzi, o studentă de 23 de ani în neuroștiințe diagnosticată cu cancer la creier în fază terminală, a fost să fie criogenată. Dorința i-a fost împlinită pe 17 ianuarie, când trupul tinerei a fost pus în criosuspensie la Alcor Life Extension Foundation din Arizona.

 

În august 2012, Suozzi a aflat că mai are un an de trăit, moment în care și-a anunțat pe Reddit dorința de a fi criogenată, în speranța că tehnologiile viitorului îi vor permite readucerea la viață. Conservarea criogenică presupune păstrarea în azot lichid a persoanelor decedate, pentru a preveni degradarea fizică. Costurile unei astfel de operațiuni se ridică între 28.000 și 200.000 de dolari, în funcție de complexitatea procedurii alese.

Dorința studentei a fost preluată de Society for Venturism, o organizație non-profit care promovează criogenia. Aceasta a organizat o campanie de strângere de fonduri care să permită criogenarea tinerei. Banii au fost strânși, iar pe 17 ianuarie, trupul lui Suozzi a fost depus în capsula cu azot lichid, unde va rămâne o perioadă nedeterminată.

Probabilitatea ca o persoană să fie reînviată prin această tehnologie este, pentru moment, nulă, potrivit lui Arthur Caplan, directorul Centrului de Bioetică de la Universitatea din Pennsylvania, citat de NBC. ”Pasul de la a transforma pe cineva dintr-o persoană reconstituită într-o legumă reconstituită ar fi foarte mic,” spune Caplan, precizând că, și în cazul în care operațiunea ar reuși, persoana resuscitată n-ar putea face față bolilor din momentul decriogenării. Cercetătorul mai aduce în discuție și componenta socială: ”O astfel de persoană ar fi un obiect tare curios. Toți prietenii ar fi morți, la fel ca toți cunoscuții. În locul ei, mi-aș face serioase probleme legate de depresie.” Caplan a catalogat exploatarea de către companii a dorințelor oamenilor de a fi nemuritori drept ”jecmăneală”.

Sursa: NBC News

Foto: io9


2 comentarii

  1. Dorinta oamenilor de a fi nemuritori a fost exploatata de… mhm, sa zicem multi, in toate timpurile si va continua cat vom exista pe pamant. De la mumificare la criogenare nu e nimic nou sub soare. Cat despre gestul de a vinde o astfel de iluzie… Nu e cea mai mare crima, e doar un furt “mic”, mai ales ca oamenii or sa creada mereu intr-o salvare, fie ea a carnii sau a sufletului. Ei vand insa o speranta, fie ea si iluzorie. Mai degraba Crima e atunci cand nu le permiti oamenilor nici simpla viata muritoare: aveati voi un articol scurt cu bogatii lumii care cumpara resursele de apa ale globului. Stiam, dar e oribil ce putem sa ne facem unii altora. Pentru bani si putere, cativa oameni vor sa puna stapanire pe ce apartine, prin legea firii, tuturor fiintelor (si caprioarei, si lupului care vin sa bea la izvor). Or sa inconjoare apele lor cu garduri de sarma ghimpata si or sa puna soldati de paza, iar apoi se vor gandi cum sa orienteze ploaia spre pamanturile lor, sau cum? Uite-aici dileme etice, pentru cine are chef de meditat.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger