O supravieţuitoare a cancerului la sân şi-a câştigat dreptul de a înota topless

0

O femeie din oraşul american Seattle, care a supravieţuit cancerului la sân şi a suferit o dublă masectomie, şi-a câştigat dreptul de a înota topless în piscinele publice ale oraşului. Ea a solicitat acest lucru deoarece purtarea părţii superioare a costumului de baie îi provoca suferinţă fizică intensă, din cauza cicatricilor rămase pe piept.

 

 

Jodi Jaecks are 45 de ani şi, pentru a scăpa de cancerul care îi atacase pieptul, a trecut prin tratamente dificile, apoi a suferit o dublă masectomie anul trecut (decizia a fost bazată pe nevoia de a împiedica răspândirea celulelor canceroase în restul corpului său). Fiind o împătimită a sportului, femeia a solicitat permisiunea administraţiei piscinelor publice din Seattle de a fi lăsată să înoate fără a purta şi partea superioară a costumului de baie. Iniţial, acest lucru i-a fost refuzat. Motivul a fost că locurile respective erau arii recreaţionale pentru familii, astfel că toată lumea trebuia să se îmbrace decent.

„Dacă aş fi susţinut că sunt bărbat şi aş fi mers cu acest corp de acum la piscină, nimeni nu ar fi avut vreo problemă cu corpul meu. Dar pentru că sunt femeie şi am avut cancer la sân şi cu corpul rezultat în urma experienţei decid să merg acolo, deodată este ofensator şi nepotrivit”, remarca Jodi într-un interviu acordat postului de televiziune KOMO 4. Ea a explicat că, după operaţie, pieptul ei a rămas plat şi cu cicatrici, iar purtarea unui sutien de baie îi provoacă dureri puternice. „Oricum am dureri destul de mari de piept, în urma operaţiei şi mi s-a explicat că apa călduţă, precum cea din piscine, ar avea un efect calmant asupra durerii”, a spus femeia. Jodi se descrie, acum, ca având un fizic „androgin”, corpul ei semănând cu cel al unui bărbat mai tânăr, mai ales că este foarte slabă.

 

Jodi la piscină – fotografie apărută în publicaţia The Stranger, care a relatat prima dată povestea femeii

 

După ce povestea femeii a ajuns în media, autorităţile responsabile de zonele de recreere şi divertisment ale oraşului au decis să facă o excepţie. Ele au susţinut că au avut îndoieli în legătură cu modul în care alţi clienţi ai piscinelor ar putea reacţiona sau cum ar putea interpreta lucrurile. „Totuşi, nu am găsit niciun motiv care să ofenseze sau alarmeze publicul”, au recunoscut autorităţile. Astfel că Jodi a primit aprobarea de a înota fără sutien în piscinele publice din Seattle, în timpul orelor dedicate prezenţei adulţilor. Acum, oficialii oraşului se vor întâlni cu Jodi, cu alţi supravieţuitori ai cancerului şi cu specialişti în domeniu, pentru a schiţa o politică locală, care să vină în întâmpinarea altor persoane aflate în situaţia lui Jodi. Ea a ales să nu beneficieze de o operaţie de chirurgie plastică reparatorie, spunând că nu îşi doreşte sâni falşi. „Scopul meu, acum, este de a schimba politicile piscinelor şi plajelor în ceea ce priveşte supravieţuitorii cancerului, în aşa fel încât să atragem atenţia tuturor asupra realităţilor acestei boli”, a declarat Jodi Jaecks.

 

 

Sursa: Reuters

Foto: MSN.com, NYDailyNews


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger