Cercetătorii au descoperit un nou gaz cu efect de seră, de 7.000 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon, care nu este supus niciunei reglementări și care are un impact negativ record asupra mediului.
Perfluorotributilamina (PFTBA) este folosită în industria electrică încă de la mijlocul secolului al XX-lea. Substanța chimică nu există în natură și sparge toate recordurile în ce privește impactul negativ asupra mediului, spun cercetătorii de la Universitatea din Toronto.
Ei spun că PFTBA are cea mai mare eficiență radioactivă dintre toate moleculele detectate în atmosferă până acum. Studiul arată că substanța nou-descoperită este de 7.100 de ori mai puternică în ce privește încălzirea Pământului decât CO2 de-a lungul a 100 de ani.
Concentrațiile de PFTBA sunt mici, însă, de 0,18 părți pe trilion, în zona Toronto, comparativ cu 400 de părți pe milion, cât este concentrația dioxidului de carbon. Deci, combustibilii fosili rămân cei care produc schimbările climatice.
Studiul atrage atenția asupra creșterii gradului de utilizare a substanței fără înțelegerea impactului acesteia asupra mediului. Cercetătorii au mai descoperit că PFTBA rămâne în atmosferă timp de 500 de ani, spre deosebire de dioxidul de carbon care este absorbit de copaci și oceane.
Sursa: Guardian
Citiți și:
2 comentarii
E eficienta radiativa, nu radioactiva. E o diferenta importanta.
pana cand nu ajunge sa provoace pagupe uriase, nimeni nu o sa ia in seama chestia asta