O substanță chimică din produsele antibacteriene slăbește mușchii

0

Testele de laborator și cele pe animale arată că triclosanul, o substanță chimică întâlnită în săpunuri, paste de dinți și ape de gură, șubrezește funcțiile mușchilor. Câteva studii anterioare, majoritatea realizate pe animale, au sugerat la rândul lor că s-ar putea ca efectele triclosanului să nu fie chiar atât de benefice.

 

Săpun antibacterian lichid/Wikipedia

 

Triclosanul a fost dezvoltat în anii ’60, scrie Time.com, și folosită inițial la prevenirea infecțiilor bacteriene din spitale. De atunci, substanța a fost folosită în nenumărate produse de igienă, iar o serie de studii au arătat că poate tulbura sistemele endocrine la diferite animale, afectând funcționarea normală a hormonilor glandei tiroide. În plus, cercetările anterioare au arătat că triclosanul penetrează pielea și pătrunde în sistemul circulator.

Acum, cercetătorii de la Universitatea din California, Davis, au descoperit că triclosanul afectează și activitatea musculară. Ei au expus celule de mușchi uman la triclosan și au observat că substanța întrerupe comunicarea celulară necesară pentru contractarea mușchilor. Au repetat experimentul cu șoareci și pești. După o singură doză, funcțiile mușchilor inimii la șoareci s-au redus cu 25%, în timp ce forța de apucare s-a moleșit cu 18%. În cazul peștilor, expuși la cantitatea de triclosan cu care s-ar fi confruntat în condiții normale în sălbăticie, timp de o săptămână, substanața a condus la performanțe slabe în cadrul testelor de înot ce simulau fuga din fața unui prădător.

Regulatorul american din domeniul medical şi farmaceutic, Food and Drug Administration, urmează să revizuiască siguranța produselor ce conțin triclosan până la sfârșitul anului.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger