O specie distinctă de lemurian a fost descoperită în Borneo

0

Oamenii de ştiinţă anunţă descoperirea unei noi specii de loris leneş (un tip de lemurian) în pădurile din Borneo şi Filipine. În ciuda aspectului inocent, aceste simpatice mamifere au o muşcătură toxică, avertizează specialiştii. Studiul asupra speciei a fost publicat în revista American Journal of Primatology.

 

Mic, drăguţ, din familia lemurienilor, nocturn, unic printre primate pentru muşcătura sa toxică, nou-descoperitul a primit numele Nycticebus kayan şi statutul de specie distinctă de loris leneş. Identificarea sa a fost dificilă, dat fiind că seamănă cu alte subspecii de loris; oamenii de ştiinţă au studiat multă vreme caracteristicile indivizilor pentru a ajunge la concluzia că au de-a face cu o specie nouă. Echipa de cercetători a monitorizat exemplare aflate în libertate, în pădurile din Borneo şi Filipine. O parte de munca lor a fost subiectul unui film realizat de programul Natural World al BBC. Studiul a relevat existenţa a patru specii distincte de loris leneş în Filipine şi Borneo, fiecare cu caracteristicile sale specifice.

„Din Borneo vin trei din cele patru noi specii, dar asta înseamnă şi că pe lista roşie a IUCN cu speciile vulnerabile se vor adăuga dintr-un foc trei specii noi, pentru că şi aceste primate sunt ameninţate de factorii care le ameninţă pe celelalte. Peste 40% dintre primatele lumii sunt deja ameninţate cu extincţia”, a explicat profesorul Anna Nekaris, coordonatoare a echipei de cercetători. În sudul şi sud-estul Asiei mai sunt cunoscute alte patru specii de loris leneş. Toate aceste specii relaţionează dificil cu oamenii. Specia nou-descoperită are o muşcătură toxică, ce o face unică între primate. Toxina eliberată de muşcătură este suficient de puternică pentru a provoca un şoc anafilactic fatal unui om.

Din păcate, din cauza aspectului lor simpatic (ochii mari şi faţa pufoasă), exemplarele speciei sunt vânate pentru a fi vândute ca animale de companie. Animalelor capturate li se scot dinţii pentru a nu mai putea muşca, înainte de a fi vândute. Acest lucru le provoacă adeseori moartea, pentru că, rămase fără dinţi, primatele nu se mai pot hrăni corespunzător. În ciuda eforturilor grupurilor de conservare de a opri comerţul cu animale de acest fel, piaţa neagră asiatică abundă în cereri şi oferte de lemurieni ca animale de companie.

 

Sursa şi foto: BBC Nature

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger