O specie de broască recent descoperită primeşte numele Prinţului Charles

0

Potrivit publicaţiei Zootaxa, oamenii de ştiinţă au identificat o specie de broască necunoscută până acum şi i-au dat numele Prinţului Charles al Marii Britanii, în onoarea acestuia. Broscuţa trăieşte în Ecuador şi este una dintre cele două specii recent descoperite de cercetători ca având habitatul în pădurile-nor (ceţoase) aflate în pericol din cauza defrişărilor.

 

 

Ambele specii trăiesc într-o regiune afectată de o boală care a ucis, până acum, un număr încă necunoscut de amfibieni la nivel global şi a dus la extincţia unor specii din această clasă încă din anii 1980. Specia care a primit numele Prinţului Charles a fost identificată de un om de ştiinţă ecuadorian, Luis A Coloma, care a dat peste ea în 2009, în rezervaţia privată Reserva Las Gralarias. Motivul pentru care a căpătat numele Prinţului de Wales este munca susţinută a acestuia în scopul conservării pădurilor tropicale şi eforturile sale de a mobiliza sprijin politic şi financiar pentru a susţine un program de compensare (financiară) pentru ţările aflate în curs de dezvoltare, ca acestea să nu mai exploateze resurse precum pădurea tropicală şi, astfel, să îşi păstreze ecosistemele şi biodiversitatea.

Multe specii de amfibieni se află în pericol de dispariţie, la nivel global, din cauza pierderii habitatului, dar şi din cauza unor boli misterioase, care ucid pe capete; totodată, efectele schimbărilor climatice se răsfrâng şi asupra existenţei lor, la fel poluarea şi, desigur, faptul că sunt vânate de alte specii invazive. Potrivit listei roşii a speciilor vulnerabile, realizată de IUCN, cel puţin două din cinci specii de amfibieni se află în grade diferite de pericol, de la vulnerabile până la pe cale de dispariţie.

 

Sursa şi foto: Mongabay News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger