O specie de albine dispărută acum 30 de ani a reapărut cu ajutorul fermierilor

0

Bondarul că părul scurt a fost declarat dispărut în Marea Britanie în urmă cu zece decenii. Însă în urma eforturilor depuse de cercetători şi de agricultori, această specie a fost reintrodusă în această ţară şi, încetul cu încetul, populaţia începe să se extindă.

 

short-haired_bee_master_tcm9-299329

 

Începând cu 2012, o echipă de specialişti a călătorit anual în Suedia, de unde a revenit de fiecare dată cu circa o sută de albine regine. După o perioadă în care au fost ţinute în carantină, albinele au fost apoi eliberate în zonele înflorite din Kent. Dacă în primii doi ani, bondarii cu părul scurt nu s-au adaptat spectaculos la noua viaţă, anul trecut au fost găsite primele exemplare în sălbăticie, care-şi reluaseră “munca” de polenizare după 25 de ani de absenţă în această ţară.

Unul din factorii care au condus la succesul reintroducerii acestei specii, care a reuşit să stabilească din nou colonii, au fost eforturile fermierilor din zonă. Aceştia au plantat hectare întregi de flori sălbatice, pentru a le asigura albinelor necesarul de polen, pentru a supravieţui. “Una dintre principalele probleme care afectează bondarii este pierderea habitatului. Marea Britanie şi-a pierdut 87% din pajiştile cu flori. Când am început proiectul, aveam nevoie de 20-30 de hectare unde să recreem habitate înflorite, iar acum avem 850 de hectare,” arată Nikki Gammans, coordonatoarea echipei de cercetători. La baza acestei reuşite au stat şi finanţările oferite agricultorilor, pentru a încuraja culturile de regenerare a biodiversităţii, realizate sub Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene.

Plantarea amestecurilor de seminţe de flori sălbatice este, potrivit lui Robert Fowler, cercetător la Universitatea din Sussex, cea mai benefică măsură pentru sprorirea populaţiilor de albine. Bondarul cu părul scurt, dispărut din aproape toate ţările europene – mai puţin din Suedia, unde populaţiile sunt în creştere – este unul din cei mai buni polenizatori ai plantelor de fasole şi mazăre.

Această măsură pentru susţinerea populaţiilor de albine este cu atât mai binevenită, cu cât una din marile probleme globale în ceea ce priveşte biodiversitatea şi siguranţa hranei este tocmai dispariţia masivă a albinelor. Printre principalele cauze care determină acest fenomen se numără folosirea intensivă a pesticidelor pe bază de nicotină – neonicotinoide. Doar în SUA, de pildă, între 1947 şi 2008, numărul albinelor s-a redus cu 60%. Deşi la rândul ei se confruntă cu declinul populaţiilor de albine, România se numără printre ţările europene care se opun interzicerii neonicotinoidelor. Mai mult, ministrul Agriculturii a cerut Comisiei Europene o derogare pentru interzicerea acestor pesticide, argumentul invocat fiind necesitatea acestor pesticide, în contextul în care autorităţile susţin că nu există alternative pentru combaterea dăunătorilor.

Sursa: The C0nversation

Puteţi citi şi:

FOTO După 200 de ani de absenţă, zimbrii se întorc în România

Păsările tropicale se reîntorc în pădurile cândva distruse din Brazilia

Reapar specii dispărute: Broasca Hula, redescoperită


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger