Christian Zsilavetz, un profesor transgender care a suferit o operație de schimbare de sex în 2006, încearcă să înființeze Pride School Atlanta (PSA), prima școală din regiune destinată comunității LGB și altor elevi, profesori și familii care o susțin, aflăm de pe The Daily Beast. Profesorul speră să lanseze şcoala nonprofit în august şi să perceapă o taxă de şcolarizare de 12 000 de dolari pentru elevii full-time şi un tarif mai mic pentru cei care sunt educaţi şi de acasă. Scopul şcolii este să creeze “un mediu sigur şi distractiv, lipsit de homofobie şi transfobie, un loc care respectă identiăţile [elevilor]pentru ca aceştia să poată fi ei înşişi”.
Dacă va fi inaugurată conform planului, şcoala s-ar alătura altor câteva astfel de proiecte din SUA, cum ar fi Liceul Harvey Milk din New York sau The Alliance School din Milwaukee. Iar dacă se dovedeşte de succes, ea ar putea deveni prima şcoală cu acest profil care reuşeşte să supravieţuiască în sud – Şcoala Comunitară Walt Whitman, prima instituţie privată de învăţământ destinată comunităţii LGBT din SUA, a funcţionat doar între 1997 şi 2004, după ce i-a fost retrasă finanţarea. Spre deosebire de alte şcoli, PSA va fi destinată copiilor de la pre-grădiniţă până în clasa a VIII-a, având în plan să se extindă pe viitor şi la alte vârste.
Deşi aproape trei sferturi din populaţie locuieşte într-un stat în care căsătoriile între persoane de acelaşi sex sunt legale, o proporţie aproape egală din tinerii LGBT sunt în continuare abuzaţi în şcoli. Potrivit unui sondaj din 2013, majoritatea elevilor de generală şi de liceu din State au auzit constant remarci homofobe la şcoală anul acela, uneori chiar de la cadrele didactice. 85% din ei au spus că se confruntaseră cu hărţuirea verbală în şcoală şi aproape o treime că au lipsit de la cursuri câteodată de teamă să nu păţească ceva. Elevii cei mai discriminaţi aveau şi note mai mici, un self esteem mai scăzut şi şanse mai reduse de a da la facultate.
Acelaşi sondaj din 2013 arăta că 40% dintre elevii LGBT fuseseră chinuiţi fizic în ultimul an şi 20% dintre ei atacaţi. Violenţa la adresa lor se manifestă prin beţe, pietre sau vorbe. În acest context, statisticile arată că aceşti tineri sunt de patru ori mai predispuşi să se sinucidă decât cei heterosexuali şi că aproape un sfert din adolescenţii transgender au încercat să-şi pună capăt zilelor. În statul Georgia, a cărei capitală este Atlanta, oraşul în care va fi înfiinţată noua şcoală, peste 80% din elevii LGBT de generală şi de liceu s-au simţit excluşi de colegii lor, peste jumătate au auzit constant remarci discriminatorii la adresa persoanelor transgender iar unui procent de 40% dintre ei le-au fost furate sau distruse bunurile. Situaţia este identică în California şi similară în Washington, Oregon şi Connecticut, toate destinaţii pentru adulţii LGBT.
Citiţi întreaga poveste a Pride School Atlanta pe The Daily Beast.
Puteţi accesa şi:
Primul azil din Spania pentru comunitatea LGBT, al doilea din Europa
Tabăra unde copiii nu se supun genurilor masculin şi feminin
SUA vor avea primul guvernator declarat bisexual din istorie
VIDEO Povestea unei familii de mormoni care şi-au acceptat fiica transgender