O şansă pentru salvarea albinelor: “Bombele” cu seminţe

0

Declinul populaţiilor de albine este una dintre problemele majore pe care umanitatea le are de rezolvat în viitorul apropiat, pentru a preveni o criză a hranei cauzată de lipsa polenizatorilor. O companie din California, stat care se confruntă la rândul lui cu această problemă, a lansat o soluţie ingenioasă prin care vor să combată dispariţia albinelor: “bombele” cu seminţe.

 

Seedles-Rainbow-Colors-Classroom-Kit.jpg.662x0_q100_crop-scale

 

Americanii de la Seedles şi-au propus să planteze, cu ajutorul acestor “bombe,” plante sălbatice prin cartiere de pe toată întinderea SUA. Scopul lor este ca, prin încurajarea oamenilor să lupte împotriva declinului albinelor cu o armă cât se poate de pacifistă, să crească un miliard de plante sălbatice, ale căror flori să servească drept hrană albinelor. Campania lor, Grow the Rainbow, are la bază “bombele” multicolore, respectiv amestecuri de seminţe ale unor plante adaptabile şi nepretenţioase, ţinute laolaltă într-un conglomerat de forma unor mingiuţe. Seminţele incluse în aceste “bombe” destinate grădinarilor de gherilă aparţin unor plante din părţile locului şi sunt concentrate într-un amestec de compost, iar colorantul folosit este non-toxic.

Printre cauzele principale care, de aproape un deceniu, contribuie la scăderea îngrijorătoare a populaţiilor de albine, se numără folosirea anumitor pesticide – în special a celor neonicotinoide -, înmulţirea unor paraziţi şi reducerea drastică a habitatelor naturale. Loturile din ce în ce mai mici de plante cu flori pe care albinele le preferă sunt o problemă la rezolvarea căreia Seedles vrea să contribuie prin încurajarea grădinăritului de gherilă. Altfel spus, locuitorii oraşelor sunt invitaţi să planteze informal astfel de bombe care, odată ajunse la sol, nu necesită îngrijire suplimentară. Un pachet cu 20 de “bombe” costă 13 dolari, însă Gardenista oferă instrucţiuni despre cum pot i realizate acasă astfel de “bombe”.

Sursa: TreeHuggerFoto: Seedles

 

Puteţi citi şi:

Grădinarul urban sau cum să-ţi creşti singur hrana în Bucureşti


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger