O rețea de senzori poate detecta cu exactitate poluarea oceanică

0

Știința a dezvoltat multe tehnologii pentru curățarea oceanelor de deversări poluante, însă marea problemă pe care a întâmpinat-o a fost detectarea cu acuratețe a substanțelor poluante din oceane. Acum, însă, cercetătorii de la Universitatea Politehnică din Valencia, Spania, au găsit o modalitate pentru rezolvarea acestei probleme. Potrivit Tree Hugger, ei au dezvoltat un sistem de senzori inteligent care poate detecta cantități foarte mici de agenți chimici poluanți în oceane, proveniţi din deversări de petrol sau din alte tipuri de contaminări. Sistemul poate localiza cu exactitate reziduurile toxice și poate stabili suprafața pe care se extind.

Senzorii sunt încorporați în mai multe dispozitive plutitoare (noduri ale rețelei) ce pot fi plasate în orice întindere de apă și care, folosind algoritmi inteligenți, se pot mișca autonom pentru a stabili perimetrul unei situații de poluare, cum ar fi o scurgere de petrol. Senzorii le comunică datele cercetătorilor în timp real, iar aceștia pot crea astfel o hartă a poluării în funcție de poziția senzorilor și de agenții poluanți pe care îi detectează.

„Nodurile se folosesc de datele adunate în timp real prin intermediul senzorilor pentru hidrocarburi și de poziția lor pentru a depista marginile deversării, punctele în care se întâlnește cu apa necontaminată”, spune Jaime Lloret, de la Institutul de Cercetare pentru Management Integrat al Zonelor de Coastă, din cadrul universității spaniole, pentru Phys.org. „Făcând asta, sistemul poate oferi informații despre localizarea și dimensiunea exacte ale deversării poluante”.

Un astfel de sistem ar face mai eficientă curățarea oceanelor, contaminările putând fi depistate mult mai devreme, înainte să se extindă, ceea ce ar fi vital pentru sănătatea organismelor marine, precum și a oamenilor. „Diferiți agenți chimici poluanți necesită tehnici diferite de curățare a lor. Însă cel mai important factor pentru minimizarea impactului și a pagubelor asupra zonei afectate este rapiditatea cu care sunt ei detectați”, mai spune Lloret. „Acesta este un factor vital în cazul scurgerilor de petrol, în care o curățare integrală este practic imposibilă dacă eforturile de decontaminare nu încep imediat”.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger