Ţara Moţilor are şanse de a deveni o zonă mult mai cunoscută şi mai atrăgătoare pentru călători din întreaga lume datorită unui proiect cultural-turistic gândit de regizoarea clujeană Ioana Joca. În luna august, ea va începe să carteze această zonă împreună cu un tânăr basc, care nu e specialist în alpinism, ci în multimedia şi reţele sociale.
de Bianca Felseghi (Ora de Cluj)
În 2005, Ioana Joca a fost nominalizată la două categorii ale Premiilor BAFTA – echivalentul Oscarurilor în Marea Britanie – cu un documentar despre bunicii ei din Poşaga. După 7 ani de la acel succes, “nepoata” şi-a pus în minte să salveze Apusenii de însingurare şi să-i ofere un nou suflet.
“Îmi doresc un site interactiv care să cuprindă informaţii cât mai variate despre Ţara Moţilor. Voi începe cu Poşaga, pentru că e locul pe care îl cunosc cel mai bine şi e o zonă cu tradiţie, meşteşuguri, personaje şi poveşti prea puţin cunoscute”, a spus Ioana pentru OradeCluj.ro. “Va fi un blog, cu secţiuni foto-video despre oamenii din zonă, gândit mai ales pentru turiştii străini”.
Ea va lansa proiectul de cartare a Ţării Moţilor în 8 august, cu ajutorul lui Pablo, un tânăr din Ţara Bascilor (Spania) care e specialist în imagine, multimedia şi reţele sociale. “Am făcut un casting pentru a găsi pe cineva care să mă ajute în acest demers, iar cel mai potrivit mi s-a părut să fie un străin, care vede lucrurile cu totul altfel decât un nativ”, a explicat Ioana Joca.
Pe lângă acela de a “vrăji” inimile turiştilor, proiectul-pilot are şi scopul prezervării zonei. Astfel, Ioana vrea să adune şi poveştile “căoacilor” (potcovarii) de pe Valea Poşăgii, care practică acest meşteşug de sute de ani, dar şi ale bătrânilor moţi care au făcut războiul, au fost luaţi prizonieri, iar apoi au trecut prin comunism şi s-au opus colectivizării. (Valea Poşăgii este una din zonele care au scăpat de colectivizare, din cauza reliefului accidentat şi nu prea util pentru lucrări agricole majore.)
Aflaţi mai multe pe Ora de Cluj.