O regiune din Elveția interzice cu desăvârșire vălul musulman

52

În urma votului, cantonul elvețian de limbă italiană Ticino a decis interzicerea vălului islamic ce acoperă tot chipul. Măsura ar fi menită să transmită un mesaj tuturor islamiștilor fundamentaliști din întreaga țară. Totodată, activiștii atrag atenția asupra actului de discriminare validat odată cu această hotărâre, care urmează să fie discutată la nivel federal, pentru a intra în vigoare.

801122-burqa

”Cei care vor să se integreze în comunitatea noastră, sunt bineveniți, indiferent de religie. Însă cei care ne refuză valorile și țintesc să construiască o societate paralelă, bazată pe legi religioase, pe care s-o plaseze deasupra societății noastre, nu sunt bineveniți,” a declarat Giorgio Ghiringhelli, inițiatorul acestei măsuri, citat de RT.com. Interdicția nu referă explicit la credincioșii musulmani, precizând doar că ”Nimeni nu are voie să poarte mască sau să-și acopere fața pe drumurile sau în locurile publice, cu excepția lăcașurilor de cult. Nimeni nu are dreptul de a cere altor persoane să-și acopere fața, pe motiv de apartenență la un anumit gen,” precizează măsura aspru criticată de apărătorii drepturilor omului.

Potrivit Consililui Islamic Central din Elveția, care a criticat, de asemenea, votarea acestei măsuri, ea exprimă ”un alt atac vocal din partea islamofobiei sociale. Aceasta nu este decât una dintre încercările de a îngreuna viața musulmanilor din Elveția și de a interzice simbolurile Islamului în spațiul public,” arată un comunicat de presă emis de această instituție. În 2009, în Elveția s-a adoptat, de asemenea, o interdicție de construire a minaretelor noi, iar politica partidului aflat actualmente la guvernare în Elveția se opune imigrației. Totodată, în 2012, propunerea de interzicere la nivel național a vălului care acoperă toată fața (burqa) a fost respinsă de Parlamentul Elvețian.  Până în prezent, Franța a interzis purtarea acestui văl în spații publice (2010), modelul fiind adoptat un an mai târziu în Belgia. Purtarea vălului musulman pe tot chipul atrage în Franța o amendă de 150 de euro și obligativitatea de a participa la sesiuni de instructaj civic. Barcelona interzice, la rândul ei, purtarea vălurilor burqa în insituții publice, piețe și biblioteci, iar Olanda și-a anunțat intențiile de a interzice purtarea vălului.

Sursa: RT.com


52 de comentarii

 1. Chiar daca am avut norocul sa ma nasc intr-o tara asa zisa libera ..si sunt total impotriva exploatarii femeii ..consider ca nu-i corect sa interzica valul islamic..fiecare om are libertatea de a hotari cum sa-si traiasca viata ..ceea ce nu intelegem nu trebuie sa interzicem…toti avem dreptul la identitate culturala!

 2. Váli Erika via Facebook on

  corect. cine e fundamentalist sa traiasca in tari unde legile sunt fundamentaliste, Europa trebuie sa ramana libera de aceste obiceiuri. Parerea mea.

 3. Cavalerul Trac via Facebook on

  Mi se pare normal. Cand esti pe teriotriul unei tari respecti legile si traditiile tarii respective. Cand Traiesti acolode buna voie , de buna voie ai ales sa respecti aceste legi. Nu-ti convine —- via Iran/ Irak etc…

 4. musulmanii sustin ca valul asupra unei femei este bun pt ca natura lor animalica este altfel tinuta in frau; daca imi amintesc bine ultmele declaratii spuneau ca daca barbatii vad 1cm de piele feminina li se tulbura mintile…totusi europenii au observat ca musulmantii barbati emigrati in Occident pot vedea celelalte femei europene fara val si fara ca sa devina animale. Totusi este rodicol pt un politist occindental sa vad pe permisul auto o poza unde este doar o basma si la volan tot o basma, ei au nevoie sa identifice persoana. deci legile religioase musulmane contravin legilor europene, cand doresti sa stai in tara altora in casa altora este corect sa le respecti reglementarile.daca la mine acasa obisnuiesc sa-mi pun sosetele pe masa din bucatarie nu inseamna ca daca vin la tine in casa ta pot face la fel…exista o granita de tolerare a atitudinilor celorlalti.Nu mai spun ca din cauza acestor valuri multe femei ajung sa cada sa-si rupa mainile,piciarele, etc…nu-ti place legislatia tarii in care te muti, ramai la tine acasa nu poti avea pretentii ca ei sa se adapteze la tine 😉

 5. Giorgiana Gigi Zvarici via Facebook on

  e normal,daca ne gandim cati fanatici se deghizeaza astfel pt a ucide fiinte nevinovate,cand de fapt vina pt ca sant vanati o poarta petrolul lor si o mana de nababi care vor sa controleze pamantul,sub masca “democratiei”,la care nu vor putea ajunge niciodata!!!!! nici ei,nici nimeni!

 6. Aura Kozłowska via Facebook on

  Foarte frumos spus : ”Cei care vor să se integreze în comunitatea noastră, sunt bineveniți, indiferent de religie. Însă cei care ne refuză valorile și țintesc să construiască o societate paralelă, bazată pe legi religioase, pe care s-o plaseze deasupra societății noastre, nu sunt bineveniți,”

 7. Váli Erika via Facebook on

  corect : nu-ti place legislatia tarii in care te muti, ramai la tine acasa nu poti avea pretentii ca ei sa se adapteze la tine . In ţările arabe şi noi ne adaptăm, la fel trebuie să se adapteze şi ei. mai trec caţiva zeci de ani şi ne trezim şi noi cu vălul peste cap. Că aşa va voi majoritatea. ….

 8. MIE ACESTE PERSONAJE ACOPERITE NU IMI PLAC. D-ZEU SI NATURA NE-A CREEAT NUZI. SI DE CE SA-MI FIE MIE RUSINE DACA BREAU SA MA IMBRAC IN FUSTA MINI SI CU FLORI IN PAR? ADICA POT SA MA SIMT SI EU DISCRIMINATA PENTRU ATITUDINEA LOR NENATURALA. SAU ERA NATURALA CIND TREBUIAU SA STRABATA DESERTUL SI LE INTRA NISIPUL IN OCHI.

 9. Corina Mihoc via Facebook on

  mi se pare fair-play – trebuie sa te adaptezi la conditiile si cultura tarii in care traiesti sau pe care o vizitezi.

 10. Raluca Iftimie via Facebook on

  A interzice valul islamic e acelasi lucru cu a te obliga sa-l porti. Femeia ar trebui sa aiba de ales intre a-l purta sau nu. Nu exista libertate cu forta.

 11. Tarile europene trebuie sa se protejeze cumva de “invazia” de musulmani si de pretentiile lor absurde! Ca ne place sau nu, ca acceptam sau nu, sunt diferente culturale si de educatie foarte mari. Daca musulmanilor nu le convin cutumele din tara de adoptie, pot ramâne în tarile lor unde au aceeasi religie, cultura si unde aceasta problema nici nu s-ar pune. Dar nu poti veni într-o tara, de buna voie nu obligat, si sa-ti impui cutumele tale! Cu atât mai mult cu cât reciproca nu este valabila!!!

 12. Arina Stoica via Facebook on

  opinia mea este ca, trebuie sa se aiba dreptul de a alege… daca femeile vor sa renunte la val, sa fie libere sa o faca fara constrangeri… insa mi se pare gresit sa li se interzica sa isi practice convingerile religioase!!

 13. Anna Pesceanscaia via Facebook on

  When you come to Rome do like Romans do. Europenii cand se duc in Arabia Saudita, sau alta tara similara nu se imbrac asa ca acasa, dar conform legilor tarii vizitate.

 14. Anca Oncia via Facebook on

  Eu sunt de acord si as reaminti musulmanilor ca, atata timp cat tarile islamice impun un dress code femeilor europene aflate in vacanta sau la munca, nici ei nu ar trebui sa se simta ofensati respectand legile tarii in care au ales sa traiasca.

 15. Ana Kitsch via Facebook on

  Cred ca valul e interzis ca simbol al puterii politice. Dar cei care invoca drepturile omului si libertatea religioasa pentru a justifica purtarea valului, uita ca valul in sine e o incalcare a drepturilor omului- cel putin de aici, din europa.

 16. astea copiaza in voie The Mayor of London said the burka, or full Islamic veil which leaves only a mesh for the eyes, cannot be described as a school uniform.
  He was speaking after it emerged a number of secondary schools have forced children as young as 11 to wear the full covering when outside school.
  The Madani Girls’ School in Tower Hamlets, east London, stipulates that girls must wear a full burkha and a black coat when outside school.

 17. Ilyas Andrea via Facebook on

  este o diferents intre val si burkha. valul este purtat si la noi de multe femei, fie din motive religioase , fie estetice , fie pur identitare. a-l interzice contravine intr- adevar libertatii individului. burkha, sau vesmantul acela care acopera intreaga fata este un obiect arhaic, investit cu simbolistica anume su utilizat ca atare. acela este deja o incalcare a legislatiei locale si o fortare a pragului de toleranta culturala intr- o tara straina. parerea mea! ceva similar cu kebabul mancat cu pofta de ramadan in centrul medinei. sau plimbatul in costul de baie si pareo printr- un oras turistic intr-o tara musulmana. de ex. Dar ca varf de lance simbolic al culturii occidentale in forma ei ft intruziva la nivelul mentalului colectiv musulman traditional poate fi fusta de blugi de o palma pe o femeie frumoasa, extroverta si dominatoare. 🙂

 18. Am o curiozitate: interdictia se refera la acoperirea fetei *cu orice* ar face-o de nerecunoscut sau specific la valul islamic?
  Chiar daca rezultatele sunt practic aceleasi, ca principiu, consider ca prima lege este acceptabila iar a doua este abuziva. Daca este vorba de o masura de siguranta care ar proteja cetatenii de diverse feluri de jaf sau frauda, inteleg de ce este necesara in spatiul public (presupun rezonabil ca interdictia nu se refera la spatii private); daca interdictia se refera specific la valul islamic, in schimb ai voie sa umbli pe strada cu fata de masa in cap/masca de Mickey Mouse/alte chestii care te fac neidentificabil, si scopul nu e de a preveni jaful si frauda, atunci nu e ok

 19. daca e libertate si democratie fiecare se imbraca dupa mintea lui,si blue jeans a fost interzis de ceausescu.nu mi placea cercelul din ureche da l purtam sa moara comunistii de par lung nu mai povestesc.lu am bataie la scoala ca sa ma tund.asa ca judecati voi e bine nu e bine?

 20. Feis Bu via Facebook on

  e o reactie emotionala: dovedeste ca omului nou ii este frica ..nu de Islam in particular ci de Religia asumata si traita. Omul nou este sclavul comoditatii sale mentale..

 21. Andreea Pam via Facebook on

  mi se pare perfect si absolut normal. in primul rand pleci din tara ta ca sa scapi de conditiile aspre de acolo si ajungi intr-o tara mai civilizata, care respecta omul indiferent de gen , etc si tu ce faci? traiesti in aceleasi conditii ca in tara ta? Iar in al doilea rand, oricine s epoate ascunde sub un val si sa nu ai habar. poate sa fie o femeia, poate sa fie un barbat, poate sa fie o minte criminala, poate sa fie un terorist…..va fi mereu o surpriza. ….iar cei nemultumiti de aceste decizii “drastice” ar trebui sa multumeasca tot conationalilor lor

 22. Alexandru Iordache via Facebook on

  e doar o chestie de normalitate.
  societatile occidentale sunt de tip deschis.
  cine vine din afara n-are decat sa accepte regulile.
  cui nu-i place… drum bun!

  acu’ pe bune, daca va intra unu’ in casa si sede cu cusma’n cap, ca asa-i portul lui si educatia lui… ce facesti? eu unu sunt tentat sa-l dau afara.
  sunt extremist?
  super!
  a mine acasa, imi permit

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger