O poveste cu final fericit: ţestoasa şi tehnologia

0

Yu este o ţestoasă cap-pătrat, greu încercată de viaţă: acum cinci ani, a fost prinsă în plasele de pescuit ale unui vas japonez şi a avut o întâlnire frontală, deloc plăcută, cu un rechin, în urma căreia a rămas cu o dizabilitate – mai exact, fără înotătoarele din faţă. Însă, cu ajutorul tehnologiei, este posibil ca Yu să înoate din nou.

 

 

Responsabilii de la Suma Aqualife Park, din oraşul japonez Kobe, unde trăieşte Yu, au căutat soluţiile necesare pentru ca ţestoasa să se bucure din nou de viaţă, aşa cum merită. Yu are 25 de ani, 82 de centimetri şi 103 kilograme, iar îngrijitorii ei speră ca ea să înoate din nou fără probleme după ce, în mai mulţi ani de muncă, 27 de modele de înotătoare protetice au fost testate pentru acest scop. „În 2008, a fost rănită rău de tot, era într-o stare foarte gravă. Peste jumătate din înotătoarele ei dispăruseră şi sângera, corpul îi era acoperit cu muşcături de rechin”, rememorează Naoki Kamezaki, directorul general al parcului. Culeasă de pe o plajă, unde eşuase, ţestoasa a fost îngrijită, iar administratorii parcului au cerut ajutorul oamenilor de ştiinţă pentru realizarea unor înotătoare protetice.

 

 

Primele modele i-au cauzat dureri ţestoasei sau nu au rămas ataşate corpului ei, iar, cum toate aceste încercări costau destul de mult, a existat un moment când responsabilii parcului se gândeau să renunţe. „Da, au fost momente când mă gândeam să renunţ, să o eliberăm în apă aşa cum este şi, mă gândeam, dacă va avea noroc, va deveni rapid hrană pentru alte vieţuitoare, din păcate acesta este ciclul vieţii”, îşi aminteşte Kamezaki. Însă ultima versiune a înotătoarelor protetice, realizată din cauciuc şi ataşată cu ajutorul unui material folosit la costumele speciale pentru scufundări (foto sus), a fost un succes. Yu înoată în bazinul ei fără probleme. Deşi pentru îngrijitorii ei este clar că nu va mai putea avea în totalitate o viaţă normală, totuşi, există speranţe că va reuşi măcar să înoate până la suprafaţa apei, să se plimbe puţin pe uscat şi să poată depune ouă. „Când vor ieşi puii din ouăle depuse de ea, cred că atunci toată durerea prin care a trecut va fi depăşită şi toate eforturile, meritate”, consideră Kamezaki.

 

O poveste similară a trăit şi un delfin devenit personaj de film: Povestea delfinului cu coadă protetică, pe marele ecran

 

Sursa şi foto: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger