Vineri, 15 februarie, un meteorit s-a dezintegrat deasupra regiunii Urali, în centrul Rusiei, iar ploaia de pietre care a urmat a rănit 400 de oameni, informează BBC News. Unda de șoc rezultată în urma acestui fenomen a spart geamurile imobilelor și a zguduit clădiri. Localnicii din orașul Ekaterinburg au văzut o minge de foc care a brăzdat cerul, însoțită de bubuituri puternice, însă impactul s-a simțit cel mai puternic într-un alt oraș, Chelyabinsk, aflat la 200 km depărtare.
Oficialii ruși spun că un meteroit mare a ars parțial și a provocat un val de explozii în partea inferioară a atmosferei, dezintegrându-se în mai multe fragmente care s-au îndreptat spre Pământ. Mii de salvatori au fost trimiși în zona impactului pentru a oferi asistență celor afectați de căderea pietrelor. Regiunea Chelyabinsk, aflată la 1.500 km de Moscova, găzduiește multe fabrici, o centrală nucleară și o uzină pentru depozitarea și tratarea deșeurilor atomice. Potrivit ministrului de interne Vadim Kolesnikov, 600 m pătrați din acoperișul unei fabrici de zinc s-a prăbușit în urma impactului. Același oficial a spus, scrie The Guardian, că 102 oameni au cerut asistență medicală, majoritatea pentru tratarea unor leziuni produse de sticla spartă sub presiunea exploziilor din atmosfera inferioară.
Martorii spun că șocul s-a simțit într-o clădire de 19 etaje din centrul orașului și că telefoanele mobile funcționau intermitent. Din fericire, nu s-a înregistrat nicio moarte, iar Ministerul Rus pentru Situații de Urgență a anunțat că nivelul radiațiilor de la sol sunt în limite normale, localnicii fiind îndemnați să-și păstreze calmul. Autoritățile din Chelyabinsk i-a sfătuit pe oameni să nu-și părăsească locuințele decât în cazul în care trebuie să-și ia copiii de la școală sau de la grădiniță. Potrivit BBC News, fragmente din meteoritul dezintegrat ar fi căzut și în regiunea siberiană Tyumen. Cel mai mare impact produs de un meteorit în patria rușilor s-a înregistrat în 1908, când corpul căzut din cer ar fi devastat o suprafață de 2.000 km pătrați în Sibera, incident cunoscut astăzi sub numele de “Fenomenul Tunguska”.
3 comentarii
Ceea ce inca nu s-a aflat la noi, dar apare pe site-urile rusesti, este faptul ca explozia meteoritului a fost “ajutata”. Rusii au interceptat meteoritul cu o zi inainte si au pregatit o racheta ca sa il dezintegreze inainte de contactul cu pamantul, pentru a limita distrugerile.
http://rt.com/news/russia-meteor-meteorite-asteroid-chelyabinsk-291/
12:24 GMT: The military had nothing to do with the aerial meteorite explosion, the Urals Emergency Ministry said: “Russia’s defense ministry took no action connected to the incident. No aircrafts has been registered in the air at the given period of time.” Earlier, there were unconfirmed reports that the military had shot down the falling meteorite, shattering it into pieces.
TOTB, ma dezamagiti. Credeam ca stiti care e diferenta intre un meteor si un meteorit