O plimbare de 40 de minute, trei zile pe săptămână, îmbunătățește memoria

0

Un nou studiu publicat de cercetătorii americani confirmă din nou beneficiile activității fizice asupra creierului la persoanele mai în vârstă, însă de această dată au fost adăugate noi dovezi în sprijinul afirmației că o plimbare în aer liber sporește volumul unor regiuni cerebrale implicate în procesul memoriei.

Până recent, cercetătorii credeau că nu pot să înmugurească celule nervoase noi în creierul devenit deja adult și că neuronii sleiți de puteri se sting încetul cu încetul. Însă după ce studiile de imagistică le-a demonstrat că se înșală, oamenii de știință au analizat acum două regiuni cerebrale unde dezvoltarea nervilor pare să fie mai activă – bulbul olfactiv din creier (care reglează mirosul) și o porțiune a hipocampuslui, ce reglează procesul de învățare și memoria.

În cadrul unui nou studiu, oamenii de știință de la Universitatea din Illinois au analizat 120 de persoane în vârstă relativ inactive, dar care nu sufereau de demență. Jumătate dintre ei au primit sarcina de a se plimba 40 de minute pe zi, trei zile pe săptămână, timp de un an, iar ceilalți au fost îndemnați doar să-și întindă mușchii și să facă exerciții de tonifiere în aceeași perioadă de timp. După 12 luni, la grupul însărcinat să se plimbe s-a observat o creștere cu 2% a volumului hipocampuslui, în timp ce la ceilalți s-a înregistrat o scădere de peste 1%.

Există acum dovezi puternice că activitatea fizică nu numai că îmbunătățește circulația sangvină și masa musculară și osoasă, dar ajută și la dezvoltarea de noi neuroni și la resucitarea memoriei la persoanele mai în vârstă. Cum se întâmplă asta? Oamenii de știință nu știu încă cu siguranță, însă cred că îmbunătățirea circulației sangvine sporește conexiunile dintre neuroni și asigură cantitatea necesară de nutrienți pentru înmugurirea celulelor nervoase.

Sura: Time

Foto: Flickr/Chasqui

Citiți și:

Noile vitamine pentru creier: nicotina, mersul pe jos, meditaţia şi jocurile video

Deconectarea de telefon şi Facebook, asemănătoare cu renunţarea la fumat

Neuroni care ‘vibrează la unison’. De unde vine empatia? Despre neuronii-oglindă și creierul social

Generarea de noi neuroni – cheia adaptării la nou

Cărţile electronice nu încurajează reţinerea informaţiei

Forma creierului ne scoate la iveală viziunea politică

Creierul uman se micşorează de 20.000 de ani încoace

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger