Un studiu recent publicat în revista New Phytologist arată că o plantă din Hawaii, mai exact, un muşchi, ar putea fi printre cele mai vechi organisme multicelulare de pe Pământ cunoscute în istorie. Planta s-a clonat singură pentru a supravieţui.
Muşchiul studiat (un tip de muşchi de turbă) este răspândit în insulele Hawaii şi se pare că procesul său de reproducere este bazat exclusiv pe clonare. Toate exemplarele analizate de cercetători au în comun o marcă genetică extrem de rară, fapt care sugerează descendenţa dintr-o singură plantă, purtată de vânt în zona hawaiană acum zeci de mii de ani. Rămăşiţe fosile din această specie au fost descoperite în turba de pe muntele Kohala, aflat pe insula principală – vârsta turbei era de cel puţin 23.900 de ani. Această descoperire i-a ajutat pe cercetători să plaseze muşchiul cu pricina în regiune cel puţin de la acea dată, dacă nu şi mai devreme.
Ulterior, pentru a avea o poziţionare temporală cât mai exactă, oamenii de ştiinţă de la Ramapo College din New Jersey au analizat diversitatea genetică a populaţiei prezente de muşchi din insulă şi au stabilit rata mutaţiilor. În baza acesteia, au ajuns la concluzia că muşchiul studiat se afla în zonă de aproximativ 50.000 de ani. Totodată, analiza a relevat şi faptul că plantele – clone (urmaşe ale generaţiei care s-a clonat) puteau fi diferite genetic faţă de „părinte”, pentru că mereu apar mutaţii în natură. Cum reproducerea clasică (sexuală) nu a fost o opţiune pentru plantă, aceasta a rămas oarecum blocată pe muntele Kohala. Totuşi, utilizarea muşchiului ca ambalaj, de către oameni, a dus la „mutarea” speciei pe teritoriul insulei şi, de asemenea, pe insula Oahu.
Sursa: National Geographic
Foto: Sara C. Hotchkiss / Muşchi pe muntele Kohala