Lumea din jurul nostru continuă să ne uimească: în nord-estul Braziliei (pădurile atlantice din regiunea Bahia) a fost descoperită o plantă care se apleacă pentru a-și depozita în siguranță semințele. Noua specie a fost numită Spigelia genuflexa, după modul în care face ”genoflexiuni”.
Descoperirea a fost anunțată de publicația PhytoKeys și aparține unui botanist amator, Alex Popovkin, care a catalogat și a fotografiat peste 800 de specii de plante în zona Bahia, unde deține o proprietate. Neobișnuita activitate a plantei a fost remarcată de un prieten al lui Popovkin, iar acesta a contactat specialiștii care să îi vină în ajutor pentru a identifica specia. Specialistul în botanică Lena Struwe, de la Universitatea Rutgers din New Jersey, i-a sărit în ajutor. Împreună, au reușit să studieze planta și să ofere detalii despre ea lumii întregi.
După ce fructele plantei sunt formate, ramurile pline de rod se apleacă și depozitează capsule cu semințe pe pământ, uneori îngropându-le în pelicula moale de mușchi. Potrivit lui Struwe, planta putea să fi evoluat în acest mod din mai multe motive. ”O cauză ar putea fi faptul că planta nu trăiește mai mult de câteva luni și are o răspândire fragmentată, astfel că planta – mamă are mai multe șanse de a perpetua specia dacă își depozitează semințele lângă ea decât dacă le-ar împrăștia departe, unde poate mediul nu le-ar fi prielnic pentru dezvoltare”, a declarat specialistul pentru BBC.
Cel care a descoperit planta, Popovkin, este un emigrant rus care a trăit în SUA și apoi a ajuns în Brazilia, mânat de pasiunea pentru plante. Este un colecționar instruit, posesor al unei colecții de 900 de specii de plante, unele dintre ele atât de rare, încât nu au mai fost găsite liber în Brazilia în ultimii 60 de ani. ”Povestea aceasta arată că oamenii de știință au nevoie de naturaliști amatori, de cetățeni pasionați de știință care să ajute la descoperirea și descrierea uimitoarei biodiversități de pe Pământ. Totodată, descoperirea arată că pădurea atlantică trebuie protejată, fiind în pericol din cauza defrișărilor”, a concluzionat Lena Struwe.
Sursa și foto: BBC