O pastilă care să ne ferească de aroma tentantă a fast food-ului?

0

O pastilă care anihilează mirosul de popcorn sau de pizza ne-ar putea ajuta să ne abținem de la aceste tentații, spun cercetătorii care cred că au descoperit de ce mâncărurile miros atât de bine când ne e foame.

O astfel de pastilă ne face mai rezistenți în fața deserturilor și prăjelilor și ne ajută să facem alegerea mai sănătoasă în schimb. Pe de altă parte, medicamentele care stimulează simțul mirosului ar putea crește apetitul celor bolnavi, pentru ca aceștia să se alimenteze în vederea recuperării. Ideea aparține cercetătorilor americani care au analizat cum muștele de fructe reacționează la o urmă de fruct pe o farfurie.

În ciuda mărimii lor, muștele au multe asemănări genetice cu oamenii și sunt subieți relevanți pentru astfel de studii.

“Timp de 10 minute, cât a duta observația, muștele înfometate au mers cea mai mare parte din timp pe lângă sursa de hrană, iar cele hrănite au zburat în tot perimetrul”, spun cercetătorii. Dovada că muștele erau atrase de mirosul fructului a venit după ce oamenii de știință au îndepărtat antena insectelor care sesizează mirosul. Acest lucru le-a oprit din a mai da târcoale mâncării.

În cadrul unui alt experiment cercetătorii de la Universitatea din California au făcut legătura între nivelul de insulină și o proteină responsabilă pentru producerea mirosului. Astfel, când nivelul de insulină scădea din cauza foamei, nivelul proteinei creștea, iar mirosul devenea mai puternic. Deși experimentul a fost realizat pe muște, cercetătorii cred că și la oameni procesul este similar.

Jin Wang, unul dintre cercetători, susține că studiul poate avea implicații pentru intervenția terapeutică a obezității. Una dintre posibilități ar fi un spray nazal cu insulină pentru a reduce mirosul și a scădea tentația pentru fast food. Medicamente cu efect opus ar putea fi folosite pentru a trata malnutriția în rândul bătrânilor.

Foto: Flickr / rob_rob2001

Citiți și:

Tinerii religioși au tendința de a deveni adulți obezi

Alinarea prin mâncare pentru minți sănătoase

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger