O organizaţie non-profit vrea să cloneze cei mai vechi copaci din lume

0

Organizaţia non-profit Archangel Ancient Tree Archive şi-a propus să cloneze cei mai vechi copaci din lume pentru a ajuta la reîmpădurirea planetei. Procesul cuprinde o etapă a colectării de material genetic, una a clonării acestuia şi una a plantării copacilor astfel obţinuţi în cât mai multe locuri potrivite din lume.

Ideea organizaţiei se bazează pe faptul că unii copaci au gene foarte bune, care le permit să vieţuiască timp de milenii şi să fie foarte înalţi, dar asta îi face ţine sigure, în prezent, pentru tăietorii de păduri, astfel că mai toţi aceşti copaci ajung victime ale drujbelor – un fel de selecţie naturală inversată, adică distrugerea celui mai puternic, în loc de supravieţuirea lui.

Mai întâi, va fi creată o bibliotecă genetică cu cât mai multe „poveşti de succes” ale copacilor, adică material genetic recoltat de la speciile vizate; apoi, genele vor fi clonate cu scopul repopulării pădurilor din întreaga lume cu aceşti super-copaci. Misiunea celor de la Archangel Ancient Tree Archive începe cu plantarea unor „clone” de copaci (conifere) în Germania, Irlanda, Marea Britanie (Wales), Noua Zeelandă, Australia şi în statele California şi Oregon din SUA. Startul misiunii a fost chiar ieri, de Ziua Pământului.

„Plantând aceşti copaci în mai multe locuri de pe planetă va ajuta supravieţuirea lor pe termen lung, în faţa schimbărilor climatice. Practica este cunoscută ca şi migraţie asistată, adică permite intervenţia umană”, explică organizaţia. Mai multe detalii despre ceremoniile plantărilor de copaci peste tot în lume puteţi găsi aici. Cum organizaţia Archangel Ancient Tree Archive este una non-profit, orice donaţie poate contribui la reuşita misiunii lor.

Sursa şi foto: TreeHugger


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger