O organizaţie non-profit transformă braconierii africani în fermieri

0

Organizaţia non-profit Community Markets for Conservation (COMACO) îi învaţă pe braconierii africani un stil de viaţă durabil, care să se bazeze pe agricultură, apicultură sau chiar tâmplărie, dar nu pe uciderea animalelor. În contextul în care numărul elefanţilor africani (dar şi al altor specii) este în vertiginoasă scădere, din cauza braconajului, iniţiativa este mai mult decât binevenită.

 

 

COMACO oferă oamenilor informaţie şi educaţie despre stiluri alternative de viaţă şi exact asta face şi pentru bărbaţii de pe continentul african care cred că braconajul ar putea fi singura lor soluţie pentru obţinerea unui venit. Organizaţia le propune să înveţe cum să cultive pământul, prin tehnici durabile, cum să crească legume, albine sau cum să devină tâmplari, numai ca ei să nu se mai folosească de arme şi să nu mai ucidă animalele sălbatice ale continentului.

Edson Zimba a fost braconier în Zambia şi participa la vânători ilegale de animale – timp de 20 de ani a făcut asta, în sălbăticia Parcului Naţional Luangwa din Zambia, o rezervaţie renumită pentru că permitea turiştilor să observe viaţa sălbatică fără a o deranja. Zimba a vânat bivoli, elefanţi, arici şi alte animale. Acum, a acceptat să încerce să facă altceva cu viaţa lui. A mers la cursurile organizaţiei, a învăţat agricultură şi acum obţine recolte suficiente cât să îşi întreţină familia. Surplusul îl vinde către COMACO, organizaţia deţinând şi unităţi de procesare a hranei, hrană care ajunge la alte comunităţi din Zambia.

Dale Lewis, fondator COMACO, spune că, în ultimii ani, 80% dintre fermierii din Zambia nu puteau obţine suficient din agricultură încât să se întreţină. Refugiul îl găseau, astfel, în braconaj. Deşi resursele existau, nu exista o viziune şi nu exista coordonare din partea unui organizaţii care să ofere, în egală măsură, soluţii pentru un stil de viaţă sustenabil, dar şi pentru conservarea naturii. Un fost braconier recunoaşte că, înainte, prin stilul său de viaţă, era un distrugător; acum, spune despre el că a redevenit o fiinţă umană. “COMACO ne-a luminat. Trăiesc mult mai bine acum decât înainte”, mărturiseşte şi fostul braconier Edson Zimba.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: True Activist

 

Puteţi citi şi:

Cum ar putea fi salvaţi rinocerii cu ajutorul tehnologiei imprimării 3D

60% din erbivorele mari ale lumii, ameninţate cu dispariţia din cauza oamenilor

Un vânător de elefanţi a fost ucis de elefantul pe care îl vâna

Ultimul mascul de rinocer alb din lume e păzit non-stop de paznici înarmaţi

În slujba celor care nu cuvântă: Oamenii care salvează urşi

O femeie, fost soldat în armata americană, vânează braconieri în Africa

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger