O organizație finlandeză oferă ajutor refugiaților, pentru a-și crea mici afaceri

0

În contextul din ce în ce mai tensionat din jurul problemei refugiaților, o organizație finlandeză a lansat o inițiativă menită să-i ajute pe migranți să-și construiască un viitor. Startup Refugees își propune să colaboreze cu refugiații ajunși în Finlanda, pentru a-i ajuta să-și lanseze mici afaceri, creând astfel locuri de muncă și contribuind la economia națională.

Lipsa locurilor de muncă este o problemă cu care se confruntă mulți tineri finlandezi, în această țară șomajul tinerilor ridicându-se la 22%. Cum, în aceste condiții, numeroșilor refugiați ajunși anul trecut în Finlanda nu le va fi ușor să se angajeze, cei doi fondatori ai Refugee Startup au conceput o organizație care să ofere soluții în acest sens: ”Migrația înseamnă un câștig de creiere. Rețeaua Refugee Startup vrea să capteze capitalul uman al refugiaților, să-l combine cu antreprenoriatul finlandez și să genereze inovație,” arată Camilla Nurmi, coordonatoare de proiect.

Anul trecut, în Finlanda au ajuns 30.000 de refugiați, de zece ori mai mulți decât în 2014, iar sistemul este copleșit. Solicitanții de azil nu-și găsesec de lucru, adesea nici la un an după sosire, deși legea le permite să lucreze la trei luni după cererea de azil. ”Solicitanții de azi au lăsat totul în urmă, mai puțin capitalul uman. Acum zac în containerele umane ale centrelor de recepție, iar procesul de solicitare a azilului se întinde între șase luni și un an, astfel încât oamenii devin, în cele din urmă, frustrați,” explică Nurmi.

Astfel, cei doi fondatori Startup Refugees au reușit să atragă în rețeaua lor peste 250 de companii, comunități și indivizi dornici să contribuie la dezvoltarea proiectului. ”Ne-am imaginat că, în câțiva ani, Finlanda ar putea avea noi companii foarte active în diverse domenii, de la restaurante, la startup-uri de tehnologie. Am început prin a transforma centrele de recepție în locuri active și pline de viață, administrate, pe cât posibil, de refugiați. Vrem să ajutăm la deschiderea primelor micro-companii chiar în aceste centre,” povestește coordonatoarea proiectului.

O altă componentă a acestui program este să identifice abilitățile și speranțele de viitor ale refugiaților. În urma mai multor interviuri conduse de studenți, mai mulți refugiați au fost ajutați să intre în legătură cu profesioniști din domenii unde au lucrat sau ar vrea să lucreze. De pildă, un fost proprietar de frizerie din Irak îi va învăța pe refugiații frizeri cum să-și deschidă o frizerie în Finlanda, urmând să le doneze solicitanților de azil echipamentul necesar, pentru a-și începe o micro-afacere la centrul de primire.

Unele dintre aceste centre găzduiesc deja restaurante, spălătorii și chiar o mică țesătorie de covoare persane, toate conduse de refugiați. ”Cele mai multe centre de primire sunt noi și oferă solicitanților de azil condițiile de bază. Când aceștia vor începe să-și ofere serviciile în centre, ele vor deveni locuri dinamice pentru tot felul de activități și oportunități de angajare,” arată Nurmi.

Sursa: FastCoexist


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger