O oază de linişte şi verdeaţă în inima pădurii tropicale

0

Suntem în Suncamp Puerto Plata, Republica Dominicana. Pãdure tropicalã, cãsuţe de varã în jurul nostru şi un râu ce pãtrunde în zona dinspre munte, de undeva de departe. Feţe negre, feţe albe şi noi, cei care lucrãm pe aici. E complexul ecoturistic SUNCAMP şi e seară. Se bea bere în faţa rãului şi unii mănâncă tamarindo, care e acru, dar are vitamina C. Nişte americani care abia ce şi-au terminat cursul de creolă se pregãtesc de cinã. Sunt tineri, cuminţi şi încântaţi de ceea ce e în jurul lor. Linişte şi exotism. Beau bere şi patroana le-a oferit posibilitatea de a se autoservi şi de a-şi face singuri calculele în ceea ce priveşte numãrul de sticle bãute.

de Călin Cruceru (www.viajoa.ro)

Încredere 100% din partea Dianei Pellerin! Această canadiancă blondã e sufletul condo-ului. A muncit o perioadã îndelungatã în turism şi cu banii câştigaţi şi-a fãcut acest super rancho, într-o zonã parcã ruptã din Grãdina Edenului. Ecoturism… şi mai mult. O ambianţã familialã la doar 10 dolari pe noapte. Nu-mi vine sã cred când cunosc preţurile prin zona de All. Şi berea e ieftinã, un euro sticla de un litru şi jumãtate şi e de calitate. Fãrã conservanţi. Rece mereu. Aici e o crimã ca berea sã depãşeascã 3 grade.

Americanii sunt disciplinaţi, iar în grupul de 10 este doar un singur bãiat. Încã nu am avut timp sã discut cu ei. “Hello, nice to meet you…” şi cam atât pânã acum. Dar sunt foarte simpatici. Aş vrea sã le fiu ghid prin Puerto Platã. Sã vãd, poate reuşesc. Învãţa limba creolă, limba uzualã a statului Haiti. Şi bucãtãreasa e haitianã. A adus-o Diana ieri. E o femeie divorţatã, cu 7 copii. Dar râde şi se întreţine cu mine, “le blanc”, cum i-am auzit adineaori cã îmi spun pe aici. Mai e şi un columbian foarte simpatic, Victor.

Le place mult aici, americanilor. E linişte, iar preţurile sunt bune.

Douã fete blonde aruncă cu veselie paine în rãu la “peştii ecologici”! Şi se distreazã. Gesturi normale şi naturale, fãrã fiţe. Îmi place cã nu sunt prea orgolioase.

Dar uite, atmosfera se încãlzeşte, se strâng toţi pe bancã şi povestesc. Îşi planifica traseul pentru mâine şi sper sã le conving sã dea un interviu pentru viajoa.ro. Zilele astea. Avem timp.

E noapte deja şi mã retrag într-un colţ ferit de ţânţari . De fapt, ţânţarii ãştia atacã doar pe perioada înserãrii pânã se face noapte şi rãcoare, dupã care… e linişte. Nu mai muşcă. Poate un biolog sã-mi explice fenomenul… În oraş, în Puerto Plata e altfel. Dar şi ţânţarii au soiuri de…ţânţari.

Americanii se duc la culcare. Au bãut bere multã, dar sunt la fel de cuminţi ca înainte. Puţin mai veseli. Sunt doar în Caraibe, nu?

Eu mã aşez pe scaun, cu laptopul în braţe şi încep sã scriu. E linişte şi miros de flori tropicale. E noapte şi mã gândesc la România. E mai şi e frumos şi la noi acum!

Foto: Suncampdr.com

Acest articol a fost preluat de pe site-ul partener Viajoa.ro.

 

 

 

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger