O nouă zonă fără organisme modificate genetic în România

1

Grupul de Acţiune Locală (GAL) Microregiunea Podişul Mediaşului, cu sprijinul Asociaţiei Eco Ruralis şi Centrului de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic (InfOMG), lansează oficial o nouă Zonă Fără Organisme Modificate Genetic.

În cadrul adunării generale a GAL Microregiunea Podişul Mediaşului din 25 aprilie, de la Dumbrava, judeţul Mureş, a fost semnată prin vot unanim declaraţia publică prin care se stabileşte că Microregiunea Podişul Mediaşului este Zonă fără Organisme Modificate Genetic. Printre cele mai impotante motive care au dus la această decizie, se numără: riscurile organismelor modificate genetic asupra mediului, sănătăţii consumatorilor, impactul negativ asupra economiei locale şi drepturilor fermierilor precum şi lipsa unui sistem de control care să asigure etichetarea corectă a produselor modificate genetic de pe piaţa românească.

În prezent, în România există 72 autoritati locale, dintre care 68 de comune şi 4 oraşe declarate oficial drept Zone fără Organisme Modificate Genetic. De asemenea, la nivel european există 169 Regiuni Fără Organisme Modificate Genetic, în cadrul cărora se regăsesc 4713 municipalităţi şi alte entităţi locale precum şi 31 357 de fermieri şi producători de alimente care s-au declarat Zone Fără Organisme Modificate Genetic.

Declarația publică asumată de Microregiunea Podișul Mediașului:

1. Noi, Grupul de Acțiune Locală “GAL Microregiunea Podişul Mediaşului”, luăm poziție în mod oficial prin această declarație că nu dorim să se cultive Organisme Modificate Genetic (OMG) pe terenurile aflate raza noastră de administrare şi acţiune.

2. Ne angajăm să folosim în viitor toate măsurile democratice, cum ar fi discuții și activități educaționale pentru a convinge fermierii și proprietarii de pământ din propria zonă, să nu cultive OMG pe pământul lor.

3. Cerem autorităților competente și politicienilor relevanți la nivel județean, regional și național să ia măsuri legale și să aplice riguros controale și inspecții pe câmpuri și în piețe pentru a se asigura că nici un OMG nu este și nu va fi cultivat în întreaga Românie

4. Considerăm că Culturile Modificate Genetic nu pot Coexista cu Culturile Nemodificate Genetic. Prin urmare cerem politicienilor la nivel județean, național și european să nu reglementeze această coexistenţă utopică şi să se asigure că vor proteja interesele fermierilor și consumatorilor care nu doresc OMG, luând măsuri pentru a evita orice contaminare a pământului și alimentelor cu OMG.

5. Susţinem interzicerea totală a cultivării de organisme modificate genetic în România, fiind soluția pentru a putea avea o agricultura durabilă pentru noi și pentru generațiile viitoare.

„Microregiunea Podişul Mediaşului este ideală pentru dezvoltarea micilor fermieri şi producţia de alimente sănătoase, prietenoase cu mediul. Eu şi familia mea producem hrană ecologică pentru consumatori din judeţul nostru, practic trăim din agricultură. Organismele Modificate Genetic ne interzic dreptul de a reutiliza seminţele de cultură, prin patentele exercitate de companiile producătoare şi prin fenomenul de contaminare a culturilor, care nu poate fi controlat. Refuz să pun în pericol sănătatea familei mele şi a consumatorilor noştri şi mai ales a mediului. Şi generaţiile viitoare au dreptul de a practica agricultura şi pentru asta trebuie să le lăsăm moştenire un mediu curat şi o biodiversitate cât mai bogată. Astfel singura soluţie este interzicerea organismelor modificate genetic.”, declară Willy Schuster, ţăran, membru fondator şi vicepreşedinte al GAL Microregiunea Podişul Mediaşului.

Sursa: infOMG


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger