O nouă teorie controversată: Sindromul turbinelor eoliene

0

Mai multe persoane susțin că suferă de așa-numitul ”Sindromul turbinelor eoliene”, care ar fi determinat de frecvențele joase ale   elicelor. Medicii nu sunt însă convinși că acest sindrom există, afirmând că aceste persoane ar suferi de pe urma ”efectului nocebo.”

turbines

Există deja mai multe studii care investighează acest sindrom, însă cele mai multe opinii specializate înclină spre versiunea efectului nocebo, prin care oamenii avertizați că se pot îmbolnăvi chiar se îmbolnăvesc sau dezvolte simptome similare. Medicii nu pun însă la îndoială faptul că reclamanții sunt bolnavi, însă contestă faptul că boala ar fi determinată de faptul că aceștia locuiesc în apropierea turbinelor eoliene.

”Organizația Mondială a Sănătății, care se ocupă de clasificarea bolilor, nu recunoaște sindromul turbinelor eoliene,” spune Audrey Carlsen pe NPR.org, iar Simon Chapman, profesor la Universitatea din Sydney, e convins că există o corelație între numărul de persoane care se declară bolnave și opoziția față de turbinele eoliene manifestată în zonele unde locuiesc. ”Prin 2009, când acest fenomen a luat amploare, oamenii s-au prins că, dacă spui că este o problemă de sănătate, le poți atrage atenția celorlalți. E un fenomen sociologic,” spune Chapman, citat de The Guardian

Un alt studiu dedicat acestui ”sindrom”, invocat de Slate, arată că ”cercetătorii i-au expus pe 60 de participanți la 10 minute de infrasunet (vibrații cu o frecvență așa de joasă, că nu pot fi auzite), dar și la liniște, spunându-le că totuși sunt emise vibrații. Înainte de sesiunile de ascultare, jumătate din grup a privit o înregistrare video cu oameni care locuiesc lângă centrale eoliene și care susțin că acestea au efecte negative, prin zgomotul emis. În cadrul acestui grup, participanții anxioși au început să manifeste simptomele respective, indiferent dacă fuseseră expuși la frecvențe joase sau, pur și simplu, la liniște.”

O singură cercetare britanică susține că există o legătură reală între turbinele eoliene și acest sindrom, afirmând că ”există dovezi potrivit cărora infrasunetele au efect fiziologic asupra urechii.” Cu toate acestea, rezultatele de moment sunt neconcludente.

Sursa: Fastcoexist

Foto: Discovermagazine


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger