O nouă tendinţă capătă contur în rândul femeilor: Subraţul neepilat

1

Pilozitatea femeilor e, în mai toate societăţile, reglementată informal de coduri culturale modelate de-a lungul timpului de diferite forme pe care le-au luat standardele estetice. Dacă războiul împotriva părului se duce, cu ceară de albine, amestecuri de plante, creme, lame de ras şi alte dispozitive, încă din Antichitate, în diferite momente istorice părul a devenit el însuşi un vehicol pentru ideologie. În anii ’60-’70, de pildă, odată cu mişcarea hippie şi cu eforturile de emancipare a femeii din discursul patriarhal, subraţul neepilat a devenit o declaraţie politică şi socială. Acum, după câteva decenii bune în care industria frumuseţii a găsit nenumărate soluţii pentru eliminarea părului de pe corpul feminin – şi, mai nou, masculin -, din ce în ce mai multe femei, în frunte cu câteva celebrităţi, relansează un apel la naturaleţe, expunându-şi prin intermediul reţelelor de socializare, subraţurile neepilate.

 

Best-Hairy-Armpits-Poster1458345711

 

Xiao Meili, activistă pentru drepturile femeilor, a lansat de curând în China un concurs la care femeile sunt invitate să posteze fotografii cu subsuorile lor neatinse de ceară ori de epilatoare. Cauza ei e susţinută, printre altele, şi de nume sonore din industria pop, cum ar fi Miley Cyrus, Madonna, Jemima Kirke sau Lena Dunham, care spun că frumuseţea feminină nu se judecă în pilozitatea subraţului. Deşi înlăturarea părului de pe corp se practică de peste 6 milenii, epilarea axilelor e un obicei de dată recentă. În 1915, revista Harper’s Bazaar lansa o campanie publicitară la produse de înlăturare a părului, înfăţişând o femeie cu rochie fără mâneci, ale cărei exile erau complet lipsite de păr. De atunci, epilarea subraţului a devenit aproape o normă.

“Bărbaţii au mai multă libertate pentru ce pot face cu propriile corpuri,” spune Meili. “Ce încerc să spun este că, dacă unii nu vor să se epileze, ceilalţi n-ar trebui să considere că părul de la subraţ e dezgustător, neigienic, necivilizat sau lipsit de feminitate.” Iniţiativa activistei de a le invita pe femei să-şi etaleze prin fotografii subsuorile e, potrivit chinezoaicei, gândită să le facă pe femei “să-şi celebreze corpurile, dorinţele şi dragostea, chiar dacă părul lor de la subraţ e lung sau scurt şi în ciuda privirilor încruntate ale trecătorilor.”

 

 

Una dintre ambasadoarele acestei tendinţe este actriţa Jemima Kirke (foto sus), care s-a lăsat fotografiată de curând, pe covorul roşu de la ceremonia de decernare a unor premii, cu subraţul neepilat. Gestul ei a fost, desigur, întâmpinat şi comentat sarcastic de diverse publicaţii. Kirke a răspuns criticilor postând pe Twitter o fotografie a acriţei Sophia Loren, care-şi etala nonşalantă părul de la subraţ. Alte celebrităţi care le-au încurajat pe femei să-şi asume frumuseţea într-un spirit al naturaleţii şi al lipsei de prejudecăţi sunt Miley Cyrus, care şi-a vopsit chiar în culoare roz părul de la subraţ, Madonna şi Julia Roberts.

 

Miley Cyrus transformă părul de la subraţ într-un element estetic

Madonna e una din cele mai cunoscute susţinătoare ale frumuseţii, în ciuda pilozităţii de la subraţ

Gestul actriţei Julia Roberts, de a-şi etala axilele neepilate, a fost criticat şi ironizat de numeroase tabloide

Sursa: Mashable

Puteţi citi şi:

Mitul lamei de ras sau de ce s-ar putea bărbieri femeile

 

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger