O nouă specie pe cale de apariţie: copacii solari

0

Un proiect de amenajare a unor parcări din statul California a luat în calcul una dintre problemele cele mai curente pentru şoferi: lipsa umbrei. În loc să planteze copaci, proiectanţii vor monta copaci artificiali prevăzuţi cu celule fotovoltaice.

Copacii, înalţi de aproape patru metri, su coroane artificiale din oţel, pe care sunt montate panouri din celule fotovoltaice, astfel încât maşinile vor fi la adăpost de razele soarelui şi şoferii nu vor mai fi nevoiţi să-şi răcească maşinile folosind sistemele de aer condiţionat. Mai mult, energia produsă de aceşti copaci solari va însemna o economie de 18 milioane de dolari pentru statul California, pe durata a 25 de ani, precum şi reducerea gazelor de seră.

Compania care a inventat primul copac solar produce, de asemenea, şi o altă specie, respectiv copacii care se orientează după soare, captând razele în funcţie de poziţiile soarelui pe cer din timpul unei zile, crescând astfel eficienţa energetică cu 18-25 %. Proiectul parcărilor californiene va reduce semnificativ emisiile de dioxid de carbon, echivalentul a 800 de maşini scoase anual din uz. De asemenea, îngrijirea acestor copaci artificiali va necesita înfiinţarea a 92 de locuri de muncă temporare.

 

Foto: Inhabitat.com

Sursa: PhysOrg


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger