O nouă specie de rechin, descoperită în drum spre… farfurie

0

 

Într-o piață de pește obișnuită din Taiwan, doi cercetători au avut surpriza să întâlnească, expuse direct pe o farfurie, spre cumpărare, câteva exemplare din ceea ce s-a dovedit a fi o nouă specie de rechin.

 

Se pare că descoperiri de acest gen nici nu mai sunt surprinzătoare pentru specialiști, dat fiind că așa s-a aflat despre existența unei noi specii de maimuțe, a uneia de șopârle și chiar a unei specii de pasăre considerată dispărută. Toate au fost descoperite în drumul lor spre a deveni cina ori prânzul cuiva. Astfel că William White, cercetător australian, susține că nici măcar nu s-a mai mirat de descoperirea lui. Împreună cu un coleg, acesta plecase să verifice, în piețele de pește taiwaneze, care era situația capturilor de rechini, dacă erau mai consistente decât în anii anteriori sau dacă au scăzut.

Dar, la o privire mai atentă, cei doi au realizat că se află în fața unei descoperiri neașteptate. Noua specie, Squalus formosus, face parte din clasa Squalus, numită și ”dogfish” (pește cu bot de câine); diferența esențială față de ceilalți reprezentanți Squalus este o înotătoare dreaptă pe spate, care, alături de șira spinării extrem de tare și capul scurt, rotund, cu bot turtit, au dus la clasificarea rechinului drept specie nouă. ”Un consumator normal nu va observa diferența, nu știe când în farfuria lui se află o specie nouă, dar suprize de acest gen sunt tot mai dese pentru specialiști”, a precizat White, autor al unui recent studiu despre această nouă specie de rechin. Deocamdată, exemplare din această specie au fost identificate în apele din jurul Taiwanului și Japoniei, iar specialiștii spun că este puțin probabil să ajungă mai departe de acestea cu habitatul.

 

Sursa și foto: National Geographic


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger