O cercetare publicată în revista Nature arată că în Africa au fost descoperite câteva relicve umane, aparținând unei specii rămase până nu demult un mister. Homo rudolfensis a trăit, potrivit estimărilor, în urmă cu circa două milioane de ani.
În 1972 a fost găsit un craniu evident diferit față de toate celelalte specii cunoscute, caracterizat de un creier destul de mare și de o față lungă și plată. Până de curând însă, aceasta era singura dovadă a existenței unei specii numite Homo rudolfensis, astfel încât cercetătorii nu puteau decide dacă era vorba de o excepție sau de un reprezentant al unei alte specii. Ultimele descoperiri din Kenia confirmă însă că acesta a fost, într-adevăr, un alt tip uman, care a trăit în urmă cu două milioane de ani.
Multă vreme, cel mai bătrân strămoș cunoscut al omului a fost considerat Homo erectus, ale cărui relicve au fost datate cu 1,8 milioane de ani în urmă. Antropologii i-au completat însă familia cu o altă specie identificată pe parcurs, Homo habilis. Cea de-a treia specie descoperită îi face pe cercetători să creadă că, pe viitor, s-ar mai putea descoperi și altele. În lumina acestor informații, imaginea evoluției umane devine mai clară, astfel încât sunt elucidate diferite etape ale drumului de la primată la ființă umană.
”S-ar părea că oamenii au evoluat diferit în regiuni diferite. E ca și când natura ar fi creat prototipuri umane diverse, cu atribute specifice, dintre care însă doar una, strămoșul speciei noastre, s-a dovedit cîțtigătoare din punct de vedere evolutiv,” spune Chris Stringer, de la Muzeul Național de Istorie Naturală din Londra, citat de BBC.
Sursa: BBC News