O nouă specie de maimuțe în Amazon

2

Oamenii de știință au descoperit o nouă specie de maimuțe în timpul unei expediții în una dintre cele mai puțin cunoscute regiuni din Amazon. Ei subliniaza, cu acest prilej, nevoia de creștere a gradului de protecție a pădurii tropicale din Brazilia.

Maimuța este o nouă specie de maimuțe titi și are mai multe culori pe cap și coadă. Aceste particularități nu au fost observate anterior la nicio maimuță din grupul lor.

Descoperirea, realizată de biologul Julio Dalponte, a avut loc în cadrul unei expediții de aproape 1.000 de kilometri într-o zonă cuprinsă de râul Guariba și râul Roosevelt. Acestea sunt două dintre cele mai importante râuri din nord-vestul statului Mato Grosso din Brazilia.

Cercetătorii au mai găsit exemplare ale cinci alte specii de animale pe cale de dispariție, printre care armodialul gigantic, vidra gigantică, jaguarul sau ocelotul.

În cadrul expediției s-au descoperit 48 de mamifere care trăiesc în regiune, 208 specii de pești, dintre care două e posibil să fie specii noi, și 313 specii de păsări, dintre care două migratoare.

Prezența acestor specii subliniaza nevoia și importanța protecției habitatului lor față de defrișări și extinderea necontrolată a fermelor de vaci. Statul Mato Grasso are cea mai ridicată rată a defrișărilor din Brazilia.

World Wide Fund for Nature (WWF) lucrează cu autoritățile locale la implementarea unei strategii de conservare a pădurilor periclitate.


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger