O nouă specie de lemur, descoperită în Madagascar

0

 

În pădurea tropicală din Madagascar, cămin al mai multor tipuri de lemuri, a fost descoperită recent încă o specie de acest fel, ascunsă, până acum, chiar printre cei de-o seamă – adică vreo 12 alte specii de lemur. Dimensiunea: aproximativ cea a unui hamster.

 

Chiar şi fiind atât de mic, lemurul nu este, totuşi, cel mai mic dintre speciile cunoscute în Madagascar. Are urechi mici, dar o coadă destul de lungă pentru corpul său şi cântăreşte în jur de 70 de grame. Dieta lui este omnivoră, cred oamenii de ştiinţă. Este un animal nocturn şi trăieşte în zonele inferioare ale pădurii tropicale. Mai multe informaţii despre specie nu se cunosc deocamdată. „Nu am reuşit, încă, să aflăm alte date. Ştim cum arată, dar nu ştim mai nimic despre comportamentul său”, a afirmat cercetătorul Ute Radespiel, de la Universitatea de Medicină Veterinară din Hanovra, Germania. Noua specie a fost numită Microcebus gerpi, pentru a recunoaşte autorii descoperirii care lucrează pentru GERP (Groupe D’Étude et de Recherché sur les Primates de Madagascar – Grupul de Studiu şi Cercetare asupra Primatelor din Madagascar). Colocvial, i se spune „Gerp’s mouse lemur”.

Descoperirea a avut loc în timpul unei activităţi de catalogare a speciilor de lemur din pădurea Sahafina din estul Madagascarului, în perioada 2008 – 2009. Ulterior activităţii de teren, oamenii de ştiinţă au analizat toate măsurătorile făcute şi imaginile luate, iar mostrele de piele au fost testate genetic. Aşa au descoperit că unele dintre rezultate nu se potriveau cu nici una dintre speciile cunoscute. Deşi seamănă foarte mult cu specia Jolly, cea nou-descoperită trăieşte la aproximativ 250 de kilometri la sud faţă de habitatul Jolly, iar cele două grupuri sunt separate de un râu, lucru care împiedică împerecherea între specii. Aria în care locuieşte specia Gerp nu se află între cele protejate din Madagascar, astfel că există pericolul restrângerii sau distrugerii habitatului său, din cauza activităţilor umane din regiune. Cercetătorii care au făcut descoperirea speră ca şi aceste zone mai joase de pădure să fie protejate şi conservate pe viitor. Studiul lor despre noua specie de lemur a apărut în revista Primates.

 

Sursa: Our Amazing Planet

Foto: Blanchard Randrianambinina

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger