O nouă specie de gândac, descoperită în Arizona

0

Într-o peşteră din Arizona (SUA), oamenii de ştiinţă au descoperit recent o nouă specie de gândac (foto), care a fost botezat Eleodes wynnei, după numele cercetătorului care l-a identificat – Jut Wynne, de la Universitatea Arizona de Nord.

 

 

Jut Wynne şi colegii din echipa lui sunt autorii mai multor descoperiri de noi specii din 2005 încoace; ei au identificat trei noi clase şi peste 20 de specii noi printre organismele găsite în peşterile în care şi-au derulat cercetările, din regiunea Marelui Canion. Lui Wynne îi mai sunt atribuite şi descoperirile a cinci noi specii în parcul naţional Rapa Nui de pe Insula Paştelui şi a patru noi specii în parcul naţional El Malpais National Monument, din vestul New Mexico. Specia de gândac pe care a identificat-o recent trăieşte numai în nord-vestul Arizonei şi sud-vestul statului Utah.

„Peşterile sunt unele dintre cele mai sensibile habitate de pe planetă. Dată fiind localizarea lor, sub picioarele noastre, aceste ecosisteme ne sunt prea puţin cunoscute, atât din punct de vedere al diversităţii adăpostite, cât şi din punct de vedere al managementului necesar pentru conservarea lor”, susţine Wynne. Cercetătorul este implicat activ în proiecte care vin în sprijinul ecosistemelor din peşteri, tocmai în sensul conservării biodiversităţii acestora. El mai spune că experienţa sa profesională în Insula Paştelui l-a învăţat că speciile native pot supravieţui şi schimbărilor drastice ale ecosistemelor; totuşi, puţină grijă din partea umanităţii ar fi de dorit şi când vine vorba de peşterile planetei.

 

Sursa şi foto: OAP

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger