O nouă specie de delfini, descoperită în Australia

0

Sunt prietenoși, simpatici, ne dorim să înotăm alături de ei, sunt inteligenți și fascinanți. Și iată că oferă mereu surprize biologilor, care tocmai au identificat o nouă specie de delfini în largul coastelor australiene. Testele ADN au confirmat că este într-adevăr vorba de o specie nouă, care își vedea liniștită de viață chiar sub nasul oamenilor de știință.

 

Uimitor este, la această descoperire, că delfinii nu erau ascunși în vreo lagună sălbatică, departe de lumea dezlănțuită și, deci, de ochii biologilor. Ei înoată zilnic în umbra zgârie-norilor australieni, în apele portuare de lângă Melbourne (al doilea cel mai populat oraș al Australiei). În portul Phillip Bay au fost descoperite cam 100 de exemplare, iar alte 50 au fost identificate la aproximativ 350 de kilometri distanță, în apele sărate ale regiunii Gippsland. Noua specie de delfin este denumită Burrunan (după o expresie aborigenă care înseamnă ”pește mare cu aspect de delfin”).

Bănuielile biologilor erau, de multă vreme, că sud-estul apelor australiene este populat de specii distincte de delfini, dar nimic nu putea fi confirmat fără teste ADN. Acestea au demonstrat că delfinii în cauză sunt genetic diferiți de alte două specii de delfin cu nas borcănat (specia comună și specia Indo-Pacific). Rezultatul a fost atât de surprinzător pentru specialiști, încât, inițial, au crezut că testele erau greșite și le-au refăcut, a declarat coordonatorului studiului, Kate Charlton-Robb, biolog marin la Universitatea Monash. ”Noi voiam să descoperim, de fapt, prin aceste teste, care din cele două specii deja cunoscute de delfini cu nas borcănat se joacă în aceste ape. Când-colo, iată că era o nouă specie, mult diferită de cele știute de noi”, a explicat biologul.

În comparație cu alți delfini cu nas borcănat, aceștia au o înotătoare dorsală mult mai curbată, un bot mai butucănos și un colorit ”tricolor” unic, cu gri închis, gri deschis și alb. Cum de au scăpat ochilor vigilenți ai biologilor până acum? Se pare că în 1915 un cercetător care prinsese doi delfini diferiți în aceste ape australiene era cât pe ce să identifice noua specie, dar, în cele din urmă, concluziile sale au fost că delfinii studiați erau specia comună de nas-borcănat, iar diferențele dintre ei s-ar fi datorat faptului că unul era femelă, celălalt mascul. Echipa condusă de Kate Robb a studiat și scheletele acestor delfini capturați și analizați în 1915 și a conchis că unul dintre ei era, de fapt, Burrunan. Pentru că se cunosc încă puține lucruri despre noua specie, biologii au solicitat guvernului australian să o catalogheze drept protejată.

 

Sursa: National Geographic

Foto: Delfin Burrunan / Adrian Howard/AFP/Getty Images

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger