Guvernele din toată lumea au la dispoziție un an pentru a-și stabili ținte de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră începând cu 2020. Aceasta este decizia luată la Varșovia, după cea mai recentă rundă de discuții climatice organizate de ONU.
Înțelegerea, la care s-a ajuns după 36 de ore neîntrerupte de negocieri, presupune ca în prima parte a anului 2015 țările să-și publice planurile. Aceasta procedură este considerată esențială pentru a ajunge la un nou acord global pentru reducerea emisiilor, acord care va fi semnat la sfârșitul anului 2015, în Paris. Discuțiile de la Varșovia au pavat, practic, calea către o înțelegere universală pe care să o semneze toate guvernele lumii.
“Am făcut progrese esențiale. Dar să ne fie clar că suntem martorii unor evenimente meteo extreme tot mai frecvente, iar cei săraci și vulnerabili plătesc prețul. Acum, guvernele, și în special națiunile dezvoltate bogate, trebuie să meargă acasă, să-și facă temele și să pună planurile pe masă la conferința de la Paris”, a declarat Christiana Figueres, oficial al ONU.
Conferința a debutat cu o pledoarie emoționantă a unui reprezentant din Filipine care a vorbit despre taifunul devastator care a omorât mii de oameni din țara asta. La finalul negocierilor, acesta s-a arătat frustrat de rezultatul slab.
Obiectivele de reducere a emisiilor, valabile începând cu 2020, vor fi stabilite la nivel național. La insistențele unui grup de națiuni în curs de dezvoltare, acestea vor lua forma unor contribuții și nu a unor angajamente ferme. Din acest grup fac parte țări precum Venezuela, Arabia Saudită, Bolivia și Malaezia care sunt bogate în țiței, China și India care au depozite mari de cărbune și depind de combustibilii fosili. Reprezentanții acestor țări susțin că responsabilitatea pentru schimbările climatice aparține primelor țări care au trecut prin procesul de industrializare.
Viziunea lor este categoric respinsă de Statele Unite și de Uniunea Europeană, care sunt de acord să fie lideri în reducerea emisiilor, dar susțin că și țările în curs de dezvoltare trebuie să-și asume angajamente seriose. Potrivit estimărilor, în 2020, când acordul global va intra în vigoare, emisiile cumulate ale țărilor în curs de dezvoltare le vor fi depășit pe cele cumulate ale țărilor bogate.
Sursa: Guardian
Citiți și:
În ce an se va face simțită încălzirea globală în România?
Cercetătorii sunt 95% siguri că încălzirea globală este cauzată de oameni
Un comentariu
Pingback: Talán 2015 végére sikerül összehozni az új kibocsátáscsökkentési egyezményt » Think Outside The Box