O nouă procedură de reciclare a plasticului nu foloseşte apă

0

Fără apă şi de două ori mai ieftină. Aceasta este noua procedură de reciclare a plasticului propusă de o companie din Mexic, care susţine că poate recicla peste 90% din orice tip de plastic fără să folosească apă pentru procedură (care nu pierde nimic la capitolul calitate, totodată). Metoda inventată de Ak Inovex ar putea fi un pas revoluţionar pentru industria reciclării, scrie Inhabitat.

 

 

Tehnologia verde propusă de această companie ar putea fi folosită şi pentru reciclarea materialelor care acoperă spaţii extinse de teren, în natură – cele din polistiren, spre exemplu, care au nevoie de peste 500 de ani pentru a se degrada. Compania care propune această metodă revoluţionară a fost fondată de Marco Adame, care a şi dezvoltat tehnologia. Metoda actuală de reciclare a plasticului presupune folosirea apei pentru răcire. Dar metoda lui Adame elimină nevoia de apă prin evitarea schimbărilor drastice de temperatură. În fapt, sare peste pasul în care plasticul este deshidratat prin încălzire puternică şi apoi răcit cu apă.

Metoda lui Adame sare direct la a forma boabele de plastic reciclat. Astfel, procesul foloseşte cam jumătate din energia necesară metodei clasice şi are nevoie de şi mai puţin spaţiu. Beneficiile evidente ale noii tehnologii sunt economisirea apei şi a costurilor de reciclare, dar şi faptul că, pe lângă plastic, metoda poate funcţiona şi în cazul altor materiale, ceea ce înseamnă că şi obiecte precum pahare de cafea sau ambalaje pentru fast-food, ambalaje de tot felul, instrumente muzicale, bare de protecţie ale maşinilor sau piese Lego, ar putea fi reciclate mult mai uşor. Echipa Ak Inovex are, în prezent, capacitatea de a administra reciclarea a două tone de plastic şi lucrează pentru a-şi mări producţia la zece tone.

 

Mai multe detalii: Phys.org

 

Sursa şi foto: Inhabitat

 

Puteţi citi şi:

Hârtia pe care se poate retipări

Reciclarea deşeurilor în România: Când organizaţiile fac treaba autorităţilor

Suedia recicleată 99% din gunoi


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger