O nouă metodă de tratare a schizofreniei: Avatarurile digitale

0

Cercetătorii de la University College London propun o nouă soluție pentru tratarea cazurilor de schizofrenie: folosirea unor avataruri, cum sunt cele din jocuri, de pildă, pentru a-i ajuta pe pacienți să rezolve mai eficient problema vocilor pe care le aud în minte. Britanicii susțin, de altfel, că această metodă va reduce semnificativ pe viitor cazurile și severitatea episoadelor schizofrenice.

article-2333777-1A1441D6000005DC-895_634x452

Primul pas din cadrul acestei terapii este cel în care pacientul își creează un avatar pe computer, alegându-și trăsăturile faciale dorite, precum și vocea asociată acestui personaj virtual, fiecare astfel de avatar fiind asociat uneia dintre vocile pe care pacientul le aude în minte. Sistemul computerizat reușește apoi să sincronizeze buzele avatarului, astfel încât terapeutul să discute în timp real cu pacientul, prin intermediul interfeței digitale. Miza este ca pacientul să-și confrunte avatarul și, treptat, să preia controlul asupra halucinațiilor auditive care îl bântuie. Potrivit cercetătorilor care au testat această metodă, ea amplifică efectele terapiei, atâta vreme cât pacienții se raportează la avatar ca la o persoană reală, fiind totodată conștienți că aceasta nu le poate face rău, din moment ce ei singuri au creat-o prin intermediul tehnologiei. Dacă e să credem rapoartele pe cuvânt, trei din 16 pacienți au încetat să mai audă voci în urma acestei terapii, în condițiile în care aveau aceste halucinații de 16, 13, respectiv 3 ani.

Fiecare sesiune de terapie este înregistrată audio, pacienții putând asculta înregistrările de fiecare dată când întâmpină probleme legate de aceste voci imaginare. ”Am constatat că e de mare ajutor ca pacienții să recunoască faptul că aceste voci provin din propria lor minte, ceea ce le întărește controlul asupra halucinațiilor,” susține specialistul Julian Leff, citat de The Daily Mail. 

Proiectul a primit recent o finanțare de 1,3 milioane de lire sterline, pentru perfecționarea sistemului și aplicarea lui la o scară mai mare, primele rezultate ale unui studiu de amploare privind eficiența acestei terapii urmând să fie publicate în 2015.

Sursa: Daily Mail

Foto: University College London

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger