O nouă metodă de identificare a genelor

0

Oamenii de știință de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, au analizat genele și proteinele unor celule umane infectate cu virusul răcelii și au descoperit o nouă tehnică de identificare genică ce ar putea spori cu 70 până la 80% volumul de informații genetice despre animale pe care le deține lumea științifică, scrie Phys.org.

Până acum, identificarea corectă a genelor și proteinelor ascunse în materialul genetic al unei specii proaspăt secvenționate necesita o muncă monumentală de observare și catalogare a cantității uriașe de informații despre miile de gene individuale din care este compus un animal, o plantă sau o insectă. David Matthews, autorul principal al noii cercetări, spune că identificare genică este condusă în mare parte de programe de computer care scotocesc genomul după regiuni care seamănă cu gene identificate deja la alte animale și plante. Cu toate acestea, această analiză nu s-a dovedit tot timpul eficientă.

Echipa de la Bristol a găsit acum o metodă mai eficientă de detectare a informației genetice prezente în animale, plante și insecte folosind un instrument de analiză care observă direct genele și toate proteinele pe care acestea le produc. Pentru a-i verifica funcționalitatea, cercetătorii au realizat un experiment în care au infectat celule umane cu un parazit bine cunoscut al răcelii pentru a simula un virus nou descoperit. Celulele infectate au fost analizate cu noua tehnică ca și cum ar fi fost celule provenite dintr-un organism proaspăt secvenționat și infectate cu un virus nou pentru știință. Lista genelor și proteinelor “descoperite” în urma experimentului au demonstrat eficiența noii metode după ce au fost comparate cu informațiile genetice deja cunoscute despre oameni și virusul răcelii.

O analiză similară realizată pe celule de hamster a asigurat observarea directă a miilor de gene și proteine într-un singur experiment, care nu a fost foarte costisitor. Noua descoperire ar putea revoluționa înțelegerea geneticii și bolilor animale și îmbunătăți cunoștințele legate de virusuri periculoase, de genul sindromului acut respirator sever, care sunt transmise de la animale la oameni. Aflați mai multe detalii pe Phys.org.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger