Telescopul spațial Hubble a ajutat o echipă de astronomi să descopere a patra lună care orbitează în jurul micii planete de gheață Pluto (degradată de la rangul de planetă, de fapt, la cel de sub-planetă, din cauza dimensiunilor reduse). Noua lună, un satelit natural și el destul de mic, a fost denumită, deocamdată, P4.
Astronomii erau în căutarea unor inele în jurul lui Pluto și au avut surpriza să descopere un al patrulea corp ceresc orbitând în jurul sub-planetei. Această nouă lună este cea mai mică dintre cele patru care se învârt în jurul lui Pluto, având un diametru estimat între 13 și 34 de kilometri. ”Este absolut remarcabil că acest telescop ne permite să vedem obiecte cerești atât de mici, de la o distanță de cinci miliarde de kilometri”, a declarat entuziasmat Mark Showalter de la Institutul SETI, coordonatorul echipei de astronomi care a descoperit nouă lună a lui Pluto.
Cercetările acestei echipe vin în sprijinul unei viitoare misiuni NASA (denumită ”Noi orizonturi”), care presupune un zbor în direcția lui Pluto în anul 2015, o misiune care să aducă noi informații despre marginile sistemului nostru solar. Utilizarea telescopului Hubble pentru cartografierea sistemului lui Pluto și a suprafeței sub-planetei și a sateliților săi este extrem de importantă pentru echipele care pun la punct misiunea.
Despre sistemul de luni al lui Pluto se consideră că s-ar fi format în urma unei coliziuni a micuței planete cu o alta ceva mai mare, cândva la începuturile sistemului nostru solar. Explozia ar fi aruncat în vecinătatea lui Pluto materia din care sunt formate lunile. Aceeași teorie a fost avansată și în ceea ce privește satelitul natural al Pământului, Luna, în urma studierii rocilor culese de pe suprafața ei de către misiunile Apollo. Oamenii de știință au avansat ipoteză unei coliziuni între Pământ și o planetă de dimensiunea lui Marte, acum 4,4 miliarde de ani, care ar fi dus la formarea Lunii.
Sursa și foto (Pluto – sistemul de sateliți naturali, cu noua lunăp P4 inclusă): ScienceDaily
Un comentariu
Pluto nu mai e planetă, de când Mike Brown a descoperit Eris, iar UAI a trebuit să definiască termenul de planetă. Respectiv din 24 august 2006, sistemul solar are 8 planete şi 5 planete pitice.
http://www.universetoday.com/13876/dwarf-planet-pluto/
Lucrurile sunt de fapt şi mai complicate pentru că centrul comun de masă al sistemului Pluto-Charon, cade în exteriorul lor, însă UAI nu a formulat încă o definiţie pentru sisteme planetare binare, deci oficial Charon este încă satelit al lui Pluto.