O nouă librărie unde cumpărătorii plătesc cât vor dă rezultate bune în China

0

Ne-am obișnuit adesea să intrăm în magazinele românești de parcă am intra în obiective de maximă siguranță: farmaciile și supermarketurile au mereu bodyguarzi, ba chiar și magazinele de haine sau, uneori, chiar second-hand-urile. În fața unor asemenea modele, deschiderea unei librării fără niciun librar, la care cumpărătorii sunt invitați să lase orice sumă doresc pentru cărțile achiziționate, poate părea ori o naivitate, ori un exercițiu de încredere uitată.

Inițaitorii așa-numitei Librării a Onestității, deshisă în Nanjing, China, spun însă că proiectul lor merge, în prima perioadă de după inaugurare, ca pe roate. Librăria este amenajată în aer liber, unde pe rafturi sunt disponibile peste 1.500 de titluri. Nu există librari și nici supraveghetori, iar oamenii sunt invitați să arunce un ochi pe oferta editorială și să lase, pentru fiecare carte dorită, suma pe care o consideră de cuvință.

lib2 lib3

Mai mult decât o afacere, această librărie este concepută ca un experiment social, care să le reamintească oamenilor de valorile onestității și integrității. Deși nu există nici camere de luat vederi și nici sancțiuni pentru cei care ar fi tentați să plece cu cărți, fără să plătească, până acum nicio carte nu a fost furată. În ziua deschiderii, s-au vândut 300 de cărți, iar într-un singur weekend, 800. Banii sunt lăsați într-o cutie, iar până acum vânzările au reușit să acopere cheltuielile de funcționare ale librăriei. Organizatorii spun că estimarea oamenilor pentru prețul aferent unei cărți este destul de corectă și de precisă.

Un alt proiect de încurajare a lecturii made in China este inițiativa operatorului de transport cu metroul din Beijing care, în parteneriat cu Biblioteca Națională, pune călătorilor la dispoziție zeci de mii de cărți electronice, gratuit. Prin astfel de inițiative, cresc șansele ca oamenii să redescopere plăcerea cititului, într-o lume din ce în ce mai ocupată și mai accelerată, în care atenția pentru poveștile ample tipărite scade. E nevoie însă de contexte care să ne amintească acest lucru și care să încurajeze cititul în moduri cât mai creative și mai vii. Un asemenea exemplu este librăria-club deschisă în Taiwan, unde tinerii se întâlnesc noaptea să citească.

Sursa: Oddity Central


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger