O nouă insulă în Canare? Erupțiile vulcanice subacvatice par să ducă la acest rezultat

0

 

Erupția unui vulcan subacvatic din sudul Insulelor Canare pare să dea naștere unei noi insule (sau cel puțin extensiei unei insule deja existente). Pentru turiști, fenomenul este un spectacol al naturii, pentru localnici, o problemă majoră de supraviețuire, pentru că activitatea vulcanică ucide peștele și activitățile recreaționale din zonă, deci, implicit, duce la scăderea numărului de vizitatori.

 

Erupția subacvatică durează de o lună și este localizată la aproximativ șase kilometri distanță de sudul insulei El Hierro, cea mai mică dintre Insulele Canare, respectiv la 50 de kilometri sud-vest de La Gomera și la 100 de kilometri distanță de cea mai populară dintre insule, Tenerife. Vulcanul se află la 60 de metri sub nivelul mării și aruncă lavă și gaze care ies spectaculos din apă. Fenomenul a atras mulți fotografi și operatori video, precum și specialiști, dar a mai alungat din turiștii zonei. Localnicii se plâng că nu știu când se va încheia toată tevatura și când vor putea să revină la viețile lor normale, încărcate de agitația turistică.

Deocamdată, în zonele apropiate de locul erupției, localurile sunt închise, la fel și hotelurile, iar unii dintre localnici și-au părăsit locuințele. Pentru vulcanologi, însă, fenomenul este un excelent prilej de observare și studiu. O serie de mici cutremure au fost înregistrate, înainte de producerea erupției, de către Institutul de Vulcanologie din Canare, în special în zone insulei El Hierro – majoritatea au trecut neremarcate de către cei aproximativ 10.000 de locuitori ai insulei, dar câteva au fost suficient de puternice încât să fie simțite. Localnicii, învățați cu specificul zonei, stau mereu cu bagajul de supraviețuire pregătit, pentru orice eventualitate. Oamenii sunt supărați, însă, pe televiziuni și media, în general, pentru că dramatizează evenimentul și sperie turiștii.

”Oamenii ar trebui să vină să vadă ce se întâmplă, în fond, cât de des ai șansa să fii martorul unui asemenea fenomen?”, spune localnicul Maximo Rodriguez. Insula El Hierro este cunoscută ca având cea mai intensă activitate (și structură) vulcanică dintre toate insulele arhipelagului Canare. Oamenii de aici sunt învățați cu vulcanii și îi privesc drept ceva colorat și interesant, nu drept ceva sinistru și de speriat. Despre erupția din prezent, oamenii de știință spun că face parte din evoluția vulcanică de lungă durată a insulelor Canare și ar putea duce la formarea unei noi insule. Sau, cel puțin, va adăuga un nou teritoriu costelor sudice ale insulei El Hierro. În ultimul secol, activitatea vulcanică din Canare a înregistrat câteva momente de vârf: erupția vulcanului Teneguia (1971), erupția lui San Juan (1949) și a lui Chinyero (1909).

 

Sursa și foto: BBC News

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger