O nouă formă de incest involuntar bântuie America de Nord

0

Canada și SUA se confruntă cu o problemă nereglementată în detaliu până în prezent și care poate provoca situații mai mult decât neplăcute. Este vorba despre donarea de spermă și de faptul că, dat fiind că nu există o limitare a numărului de copii proveniți de la un singur donator, urmași născuți din același material genetic (deci, înrudiți) se pot întâlni și pot procrea, fără să știe de legătura lor ADN.

 

Este o nouă formă de incest, una cauzată tocmai de evoluția științei înspre ajutorarea cuplurilor infertile: relații între frați și surori care, de fapt, nu au nici cea mai vagă idee că sunt înrudiți prin genetică, provenind din același părinte – donator. Aceasta este consecința nelimitării numărului de donații de spermă făcute de un individ și a nelimitării numărului de folosiri ale spermei de la același donator. Astfel, un singur donator poate avea urmași nenumărați, în colțuri diferite ale țării (statelor), care să nu știe unii de alții, deși, practic, sunt frați vitregi (surori vitrege). Asta este noua problemă cu care se confruntă SUA și Canada, în condițiile în care legislația lor în domeniu este mult mai ”relaxată” decât cea din Franța sau Marea Britanie, spre exemplu, unde legile spun clar câți copii pot proveni de la același donator.

Băncile de spermă au, de obicei, reguli proprii în privința folosirii repetate a aceluiași donator. O normă internațională sfătuiește ca numărul să fie de 20 de utilizări (20 de sarcini să provină din sperma unui individ donator), în vreme ce în Danemarca, spre exemplu, limita este de 25. Dată fiind anonimitatea care înconjoară procesul de donație de spermă și însămânțare artificială, copiii născuți din același tată nu se vor cunoaște între ei. Scenariul sumbru pe care îl au în față specialiștii arată că, în aceste condiții, riscul de incest este destul de ridicat. Cu atât mai mult cu cât multe familii au anumite cerințe specifice pentru donator, ceea ce crește probabilitatea utilizării repetate a unui anume individ (care să întrunească respectivele solicitări – cum ar fi culoarea ochilor, a pielii, IQ-ul, nivelul de educație etc.).

Problema este deja pe agenda publică a celor două state, fiind dezbătută inclusiv în filme (documentare sau artistice). ”Starbuck”, un serial de comedie din Canada lansat anul acesta, prezintă povestea (ficțională) unui donator care a devenit tată pentru 533 de copii, deoarece și-a ”vândut” sperma pentru bani ori de câte ori a avut nevoie de un venit rapid și sigur. Realizatorul de film documentar Barry Stevens a pornit de la propria experiență pentru a se documenta: el s-a născut în Marea Britanie, dintr-un donator care, timp de 30 de ani, a furnizat materie primă băncilor de spermă, ajungând să fie tată pentru între 500 și 1.000 de copii, răspândiți peste tot în Europa, Canada și SUA. Canalul de televiziune US Style Network a lansat luna trecută un reality-show intitulat ”Sperm Donor”, în care un donator, Ben Seisler, în vârstă de 33 de ani, povestește despre cum a ajuns să afle că, până în prezent, are cam 70 de urmași.

Nu doar incestul între frați vitregi îngrijorează specialiștii, ci și riscul transmiterii unor boli și malformații genetice, în cazul utilizării repetate a aceluiași donator. Practic, spune documentaristul Barry Stevens, există posibilitatea ca frații vitregi să se cunoască, să nu știe că sunt înrudiți, să facă sex, apoi copii, la rândul lor, pe cale naturală ori chiar posibilitatea ca tatăl donator să ajungă să facă sex cu vreo fiică de-a lui, de care nu are habar. Profesorul de biotehnologie Juliet Guichon, de la Universitatea Calgary, a confirmat, la rândul său, că incestul involuntar între copii proveniți de la același donator se întâmplă mult mai des decât ne imaginăm. ”Donarea de spermă este un fenomen de piață. Cei care donează provin cam din același mediu economico-social. Uneori se cunosc sau ajung la același doctor. Poate locuiesc în același cartier. Nu vorbim de o distribuție aleatorie. Iar piața aceasta este guvernată de interesul său, nu de protejarea intereselor copiilor”, a declarat Juliet Guichon. Sfatul ei este ca anonimitatea donațiilor să fie interzisă, iar procesul să se bucure de maximă transparență și de un foarte riguros control.

 

Sursa și foto: Discovery News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger