O noua descoperire in Orientul Mijlociu: Irakul are cu 24% mai mult petrol decat s-a estimat initial

9

Dupa descoperirea rezervelor de litiu din Afganistan, Irakul a iesit cu un anunt nou vizavi de rezervele strategice din regiune. Potrivit noilor estimari, aceasta tara are 143 de miliarde de barili de petrol, adica cu 24% mai mult decat se credea pana acum. Cel putin asta a fost declaratia ministrului petrolului din Irak,  Hussain al-Shahristani. Majoritatea rezervelor se afla in cele 66 de campuri petroliere din sudul tarii, iar daca estimarea este corecta, Irak va deveni a patra tara din lume dupa cantitatea de titei. Estimarea de dinainte a fost facuta in 1990 si masura 119 miliarde de barili.

Ministrul irakian a precizat ca tara sa va depune noile estimari la OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol). Cresterea este considerata a fi vitala din punct de vedere psihologic pentru Irak, tara ravasita de razboaie, dar si din punt de vedere economic. Tara in care practic s-a nascut OPEC-ul s-a chinuit sa sporeasca exporturile de petrol in ultimii ani, insa dupa ani multi de boicot economic din partea mai multor state, sectorul petrolier se afla intr-o situatie delicata. In acest moment, Irakul exporta 1,9-2 milioane de barili de petrol pe zi, iar acest sector insumeaza aproape toate veniturile din comertul exterior.

Odata cu inlaturarea lui Saddam Hussein, tara s-a deschis fata de investitorii straini si doua mari companii internationale au depus deja cererile pentru licenta de exploatare. Irakul spera ca un nou efort de productie pe 10 campuri petroliere din cele doua investitii sa sporeasca capacitatea tarii pana la 12 milioane de barili pe zi, o performanta care ar situa Irakul aproape de Arabia Saudita.

Sursa: Reuters, www.thenewstribune.com

Foto: Reuters

Cititi si:

O noua descoperire ar putea oferi o explicatie rationala pentru razboiul din Afganistan

Talibanii finantati din defrisari ilegale

Ross Kemp (Discovery Channel) in jungla urbana si pe urmele piratilor somalezi: Unele dintre momentele cand era sa mor nu s-au produs cand filmam, ci exact cand nu filmam

Tags:9 comentarii

  1. Stiri mai noi nu aveti ? bancul cu cautarea lu Sadam si gasitul petrolului sau a lui Billadin si gasirea Litiului sunt deja rasuflate.
    Ne plictisim.

  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Cand extremele se trezesc din adormire: MASONERIA SI EXTREMA DREAPTA FREAMATA NARILE LA MIROSUL SANGELUI / CARDUL CETATEANULUI IN GRECIA – destinat tuturor tranzactiilor cu statul si, pe viitor, si tranzactiilor private

  3. Pingback: Nopti nedormite pentru bush din cauza razboiului din Irak » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger