O nouă descoperire ar putea duce la tratarea dependenței de cocaină

1

Oamenii de știință de la Michigan State University, SUA, au descoperit un proces molecular pe care consumul de cocaină îl declanșează în creier și care ar putea duce la obținerea unor tratamente pentru prevenirea sau stoparea dependenței.

Cocaina, spun cercetătorii, produce transformări în centrul plăcerii din creier – nucleus accumbens -, care răspunde la stimuli ca mâncarea, sexul și drogurile. Oamenii de știință s-au gândit că dacă studiază procesele moleculare din această regiune cerebrală expusă la droguri pentru perioade lungi de timp, ar putea explica cum se produc dependențele. În cadrul unui studiu recent, au observat că cocaina face ca celulele din nucleus accumbens să sporească producția a două proteine – una asociată cu dependența, cealaltă cu învățarea. Cele două proteine au o relație reciprocă, sporindu-și una alteia producția și stabilitatea în interiorul celulelor, ceea ce ar putea duce la stabilizarea dependenței.

Manipulând acest proces la rozătoare, cercetătorii au descoperit că dacă intensifică producția proteinei asociate cu dependența, animalele se comportă ca și cum ar fi expuse la cocaină chiar dacă nu sunt. Totodată, ei au reușit să dezbine reciprocitatea celor două proteine și au perturbat răspunsul rozătoarelor la cocaină prin blocarea funcției proteinei de învățare. La final, concluzia a fost că întreruperea relației dintre proteine afectează procesul molecular care are loc în cazul expunerii îndelungate la droguri și care duce la stabilizarea dependenței. Producția sporită a celor două proteine întâlnită la animale a fost depistată și la oamenii dependenți de cocaină, ceea ce înseamnă că rezultatele experimentelor pe animale se pot aplica și la oameni și pot duce într-un final la găsirea unor tratamente anti-adicție.

Foto: Flickr/ezioman

 

Puteți citi și:

Se testează primul tratament medicamentos pentru dependența de cocaină


Un comentariu

  1. Eu nu sunt asa entuziast. Daca procesul poate fi manipulat, nu va fi creat nici un tratament anti-adictie, dimpotriva. Va fi folosit in industria de bunuri de consum. Corporatiile isi vor putea fideliza in sfarsit chimic consumatorii.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger