O nouă definiţie a adicţiei: tulburare a creierului, nu problemă comportamentală

0

Dependenţa (adicţia) este o afecţiune cronică a creierului, nu o simplă problemă comportamentală ce implică alcool, droguri, jocuri de noroc sau sex, au convenit 80 de experţi ai Societăţii Americane pentru Medicină Adictivă în urma unor consultări de patru ani, o afecţiune care nu este asociată doar consumului problematic de substanţe.

“Adicţia nu este doar o problemă socială sau morală sau infracţională. Este o problemă cerebrală ale cărei manifestări se răsfrâng în toate aceste zone”, a spus fostul preşedinte al societăţii mai sus amintite, Dr. Michael Miller, care a supravegheat dezvoltarea noii definiţii. “Multe comportamente antrenate de adicţie sunt probleme reale şi, câteodată, acte infracţionale. Însă boala are legătură cu creierul, nu cu drogurile. Are la bază neurologia, nu acţiunile externe”. Noua definiţie descrie adicţia drept o boală primară, mai exact una care nu este declanşată de alţi factori, cum ar fi problemele emoţionale sau psihiatrice, şi cronică, asemenea afecţiunilor cardiovasculare sau diabetului.

În consecinţă, adicţia trebuie tratată ca atare, adică monitorizată şi gestionată pe parcursul întregii vieţi. Experţii au ajuns la această concluzie în urma unor cercetări în domeniul neuroştiinţei precum cea care a arătat că adicţia afectează circuitul de recompensă al creierului – amintirile privind experienţe anterioare cu mâncare, sex, alcool şi droguri declanşează pofta pentru mai multe manifestări adictive şi o goană de neînţeles, spun specialiştii, după “recompense” precum alcool sau droguri. “Boala distorsionează gândirea, emoţiile şi percepţiile, făcând ca oamenii să se poarte în moduri pe care oamenii din jur nu le înţeleg”, s-a pronunţat Dr. Raju Hajela, preşedintele comisiei care a supervizat noua definiţie. “Mai simplu spus, adicţia nu este o alegere. Comportamentele adictive sunt manifestări ale bolii, nu o cauză”.

Singura alegere pe care o pot face dependenţii, a continuat acesta, este să apeleze la ajutor. “În concluzie, trebuie să încetăm să-i facem morală unei persoane care suferă de boala adicţiei, s-o învinovăţim, controlăm sau s-o compătimim”, a mai spus Michael Mille, şi să începem să creăm oportunităţi pentru ca indivizii şi familiile să primească ajutor şi asistenţă în alegerea unui tratament adecvat”.

Sursa: Livescience

Foto: Flickr/alancleaver

Puteţi citi şi:

Reabilitare după o dependenţă de legale


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger