O nouă bază de date internaţională dezvăluie planurile de cumpărare a Africii

0

Investitorii au cumpărat şi închiriat aproape 5% din suprafaţa arabilă a Africii din 2000 încoace, susţine o coaliţie internaţională de cercetători şi ONG-uri care au lansat ieri cea mai mare bază de date din lume ce contorizează afacerile cu pământuri. Aceasta dezvăluie un deceniu de afaceri discrete încheiate de guverne, investitori şi speculatori în căutare de teren fertil în ţările în curs de dezvoltare.

 

Flickr/CIAT International Center for Tropical Agriculture’s photostream

 

În ultimii cinci ani, scrie The Guardian, a crescut semnificativ numărul de investitori care cumpără pământuri la preţuri foarte joase în unele dintre cele mai sărace ţări ale lumii. În ciuda grijilor stârnite de impactul acestei practici asupra comunităţilor locale, lipsa informaţiilor a făcut dificilă evaluarea efectelor goanei după pământuri.

Cercetătorii estimează că peste 200 de milioane de hectare au fost vândute sau închiriate între 2000 şi 2010, fiind detaliate 1.006 contracte pentru 70,2 milioane de hectare din Africa, Asia şi America Latină. Noua bază de date, disponibilă publicului larg, a fost întocmită de cinci mari centre de cercetare europene şi 40 de ONG-uri şi grupuri de cercetare ale societăţii civile şi se bazează pe relatări media, cercetări academice şi investigaţii pe teren.

Ea a fost însoţită de un raport în care au fost analizate 1.217 contracte agricole întinse pe 83,2 milioane de hectare şi care confirmă suspiciunile cum că ţările bogate importatoare de produse alimentare ţintesc pământurile arabile din ţări sărace care se confruntă cu foametea şi cu o proastă administrare a terenurilor. Majoritatea afacerilor documentate au fost încheiate în Africa – 754 de contracte pentru 56,2 milioane de hectare (cam cât are Kenya).

Citiţi mai multe amănunte pe The Guardian.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger